Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen anklagas för att hemlighålla en utredning om samers markrättigheter för att skydda sina gruv- och energiintressen. Arkivbild.

Regeringen anklagas för gömd utredning

Ett tidigare justitieråd gjorde en utredning av en FN-konvention om ursprungsfolks landrättigheter – som sedan legat oanvänd på regeringskansliet. Enligt Svenska Dagbladets källor ska regeringen ha hemlighållit den för att skydda egna intressen.

FN-konventionen ILO 169 är inte ratificerad i Sverige, men hösten 2015 skrev förre justitierådet Bertil Bengtsson en juridisk utredning om vad som krävs för att den ska ratificeras.

- Jag skrev att om vi ändrar vissa regler och bland annat ger starkare skydd för samerna mot intrång i renskötselrätten och förstärker inflytande i utnyttjande av naturtillgångar så går det bra att vi tillträder den här konventionen, säger Bertil Bengtsson till Svenska Dagbladet , och fortsätter:

- Sedan lades den tydligen undan.

Trots upprepade förfrågningar har SvD inte fått ut utredningen från regeringskansliet.

Konventionen ILO 169 stipulerar att urfolkens "äganderätt och besittningsrätt till mark och vatten" ska erkännas.

Urfolket samernas rätt krockar dock med regeringens planer på utbyggnad av gruvor och vindkraft, skriver SvD.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger till tidningen att hon haft möten över blockgränserna för att få en majoritet att ratificera ILO 169.