Primvården ska bli centrum för svensk sjukvård, enligt det nya lagförslaget. Arkivbild.
Primvården ska bli centrum för svensk sjukvård, enligt det nya lagförslaget. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Reform ska ge patienter fast läkarkontakt

Regeringen är överens med Centern och Liberalerna om ett första lagförslag inom primärvårdsreformen. Målet: Fler fasta läkarkontakter för patienterna och en starkare ställning för vårdcentralerna.

ANNONS

Vården behöver ställas om, enligt en lagrådsremiss som presenteras på torsdagen.

– I dag utgår man från sjukhusen. Nu ändras lagtexten så att primärvården i stället blir navet för den svenska sjukvården, och det som inte kan skötas där får skötas på andra ställen, säger Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare.

Fler fasta läkarkontakter

En central del av hela reformen är att garantera patienter en fast läkarkontakt. I lagförslaget som nu läggs fram får därför Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur många patienter som ska knytas varje läkare.

"Vi vill att fler ska få känna tryggheten i att behandlas av en och samma läkare på sin vårdcentral. Nu lägger vi grunden för att fler ska få en fast läkarkontakt i primärvården", skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar till TT.

ANNONS

Fasta läkarkontakter ska också locka fler läkare till primärvården, hoppas Anders W Jonsson.

– Vi måste se till att det blir attraktivt att jobba som läkare i primärvården. En nyckel till det är kontinuitet. Som läkare ska man ha ett begränsat antal patienter som man har fullt medicinskt ansvar för, säger han och fortsätter:

– Det här är ett första steg. Det kommer att komma ytterligare lagrådsremisser och propositioner.

"En tid efter corona"

Samtidigt menar Jonsson att omställningen inte kan göras förrän coronapandemin är över.

– Det finns en tid efter corona. Då kommer vi ha ett antal saker som vi måste göra med svensk sjukvård. En av dem är att se till att vi får starkare primärvård, säger han.

Erik Nilsson/TT

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Arkivbild.
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS