Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När kunderna kom tillbaka till bilen var reafynden borta och bilen olåst. Arkivbild.

Reafynd stulna direkt på parkeringen

Fräcka tjuvar passar på under mellandagsrean. Nu varnar polisen för att tjuvar kan störa stör bilarnas lås och sedan, direkt på köpcentrets parkering, länsa bilen.

Två anmälningar har under juldagen kommit in till polisen i Norrköping om att nyinköpta varor mystiskt försvunnit ur bilen där den stått parkerad utanför ett av stadens större köpcentrum. Båda anmälarna berättar hur de handlat på rean, lämnat varorna i bilen och sedan låst för att återvända till köpcentret. Bara för att hitta bilen tömd och olåst när de kom tillbaka.

Eftersom båda ägarna var övertygade om att de låst bilen varnar nu polisen för att det kan handla om tjuvar utrustade med sändare som stör låssignalen från nyckeln till bilen. När ägaren tror att dörrarna låses händer i själva verket ingenting.

- Det här är inget man tänker kan hända, men det är ett känt tillvägagångssätt, säger Åsa Willsund.

Det är känt att tjuvar tidigare använt tekniken både för att stjäla bilar och på parkeringsplatser för att göra inbrott.

- Vi vet inte med säkerhet att det är det som skett nu, men det kan vara så. Eftersom de varit säkra på att de låst bilen, säger Åsa Willsund.

Och polisen varnar nu för att de fräcka tjuvarna kan försöka även på andra håll.

- I de här tiderna med mellandagsrea kan man tänka sig att de flyttar på sig. Att de kan röra sig till köpcentrum i fler städer. Därför går vi ut med en bredare varning, säger hon.

Polisen ger alla mellandagsshoppare två råd: att aldrig förvara värdeföremål i en obevakad bil och att alltid kontrollera att bilen är låst när du lämnar den.