Rattfull skyllde på deodorant och tandvärk

SveaCasino
|

En man har dömts i Svea hovrätt för rattfylleri. Hans ovanliga förklaring köptes inte av domstolen, skriver Upsala Nya Tidning.

Mannen stoppades av polisen i en nykterhetskontroll i norra Uppland och fick blåsa. Provet gav utslag och mannen hamnade så småningom i Uppsala tingsrätt.

Där berättade han att han åkt fast eftersom han sprejat alkoholhaltig deodorant i munnen strax före kontrollen. Detta skulle lindra mannens påstådda svåra tandvärk, påstod han. Tingsrätten bedömde att berättelsen inte var så osannolik att den kunde avfärdas – så han friades.

Men åklagaren drev fallet vidare till Svea hovrätt och kom nu med ett expertutlåtande från polisens nationella forensiska centrum (NFC). Enligt NFC talade resultaten "extremt starkt" för att deodoranten inte påverkade mannens utandningsprov, skriver UNT.

Med expertutlåtandet i ryggen köpte inte hovrätten mannens historia. Domstolen drar slutsatsen att han medvetet intagit alkohol på annat sätt. Han fälls för rattfylleri och straffet blir 40 dagsböter.

TT