Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Studien är utförd av forskare vid Södersjukhuset och publicerades nyligen i tidsskriften Plus One. Arkivbild.

Ratad metod säkrast vid förlossning

Risken för brusten livmoder vid igångsatt förlossning är mer än dubbelt så hög när en förordad metod används jämfört med en som uteslutits, visar en studie från Kvinnokliniken vid Södersjukhuset, skriver Dagens Medicin.

Forskarna har undersökt tre olika metoder som används för att på konstgjord väg sätta igång förlossningen hos kvinnor som tidigare fött med kejsarsnitt.

Det läkemedel som Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) sedan 2016 avråder från, misoprostol, gav tillsammans med ballongkateter bäst resultat. Livmodern brast i runt två procent av fallen. Med dinoproston, som utöver ballongkateter är den vanligaste igångsättningsmetoden, brast livmodern i hela fem procent av förlossningarna.

Tove Wallström, läkare och huvudförfattare till studien, vill nu att misoprostol återigen tillåts.

- Det här är en riskpatientgrupp och vi måste utgå från vilken metod som är mest säker och samtidigt effektiv, säger hon till Dagens Medicin.

Risken för livmoderbristning, uterusruptur, är lägst vid spontan förlossning – då skedde det i drygt en procent av fallen.

Dagens Medicin har pratat med ordföranden för SFOG som säger att arbetsgruppen för riktlinjerna inom förlossning ska ta ställning till studien.