Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett exempel på smink som kunde köpas via Fyndiqs hemsida tidigare. Bild: Skärmdump
Ett exempel på smink som kunde köpas via Fyndiqs hemsida tidigare. Bild: Skärmdump

Rasistiskt smink såldes hos lågprissajten Fyndiq

Produkter som ser ut att vara till för att sminka sig som olika hudfärger låg uppe för försäljning på lågprissajten Fyndiq. Efter stark kritik har företagit nu tagit ner annonsen och ber om ursäkt.
– Det är helt i strid med vad vi står för, säger Fredrik Norberg, vd för Fyndiq.

Smink som verkar vara till för att man ska kunna klä ut sig till olika hudfärger låg under torsdagen ute till försäljning på lågprisföretaget Fyndiqs hemsida. Något som fått många att reagera på sociala medier.

Det rör sig bland annat om produkter som heter ”African smink-set” och ”Chinese smink-set” som låg ute på hemsidan och marknadsförde sig som halloweenutklädnad. Fyndiq tar helt avstånd från produkterna och har tagit bort dem från hemsidan.

– Det är ju en av svagheterna i att vi är en marknadsplats likt Blocket, det är företag som lägger ut produkterna. Men vi har tydliga avtal och villkor. Det står klart och tydligt att denna typen av produkter är förbjudna hos oss, säger Fredrik Norberg, vd för Fyndiq.

Han understryker att produkterna är rasistiska och att företaget tog bort dem från handelsplatsen så fort de blev uppmärksammade på att de fanns där.

LÄS MER: Det är inte rasism med nidbilder på Kinas diktator

LÄS MER: Mössa fick rasistiskt namn i katalog

Avstängt företag

Fyndiqs vd, Fredrik Norberg. Bild: Pressbild
Fyndiqs vd, Fredrik Norberg. Bild: Pressbild

– Normalt sett har vi filter som automatiskt ska ta bort piratkopierade, olagliga eller stötande produkter men det här gick på något sätt genom systemet, säger Fredrik Norberg.

I samband med det inträffade har Fyndiq även stängt av företaget som lade upp produkten på hemsidan.

– Vi arbetar nu mycket med kommunikation och att fånga upp den rättmätiga kritik som kommit det senaste dygnet. Sedan är det för tidigt att säga hur vi går vidare med det här, säger Fyndiqs vd.

Han berättar bland annat att företaget ska jobba med ytterligare tekniska lösningar för att förhindra att samma sak händer igen att externa aktörer lägger upp olämpliga produkter på Fyndiqs hemsida.

– Det är viktigt nu att vi tar ansvar. Men det är också tydligt att kommunicera varför en sådan här sak kunde hända, säger han.

LÄS MER: Barbie gör video om rasism

Vad säger du om de reaktionerna som kommit på sociala medier?

– Jag tycker att reaktionerna har varit balanserade. Jag förstår helt och hållet kritiken. Men det är få som förstått att vi är en handelsplats och att det inte är vi som lagt upp dessa produkter medvetet.

Fakta: Blackface

Konceptet att sminka sig till en annan hudfärg är kritiserat och har uppmärksammats på olika vis de senaste åren. Exemplet kring blackface är när en person sminkar sig för att efterlikna en mörkhyad människa.

Kanadas premiärminister kritiserades hårt 2019 efter att det kommit fram bilder från när han sminkat sig svart i ansiktet i samband med att ha klätt ut sig till Aladdin på en fest. Premiärministern gick ut offentligt med en ursäkt och förklarade att han ”ångrade sig djupt”.

Även på annat håll har kritik kring konceptet blackface gett avtryck. Bland annat i tv-serierna Community och Scrubs där vita karaktärer i olika utsträckning sminkats svarta i ansiktet. De aktuella avsnitt har dragits tillbaka av diverse streamingtjänster.

Blackfacekarikatyren dykte upp i USA redan på 1800-talet i underhållningsindustrin när vita skådespelare skulle spela svarta personer. Utstyrseln blev ett sätt att befästa rasistiska nidbilder om den svarta befolkningen.

Fakta: The Guardian, Variety och Expo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.