Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild.

Rapport avslöjar bestialisk jakt på myrkottar

Myrkottar som misshandlas med machete och kokas levande och kroppsdelar som säljs på svarta marknaden. En ny rapport avslöjar hur tjuvjakten på den utrotningshotade myrkotten fortgår – och hur de som lever på jakten resonerar.

- En utbredd fattigdom är förklaringen, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection.

Under två års tid har djurrättsorganisationen tillsammans med forskare från Oxfords universitet studerat hur den illegala jakten på myrkottar går till i Assam, en delstat i nordöstra Indien. Jakten bedrivs på bestialiska sätt, något som även har fångats på film.

Djuren röks ut från sina gömmor, misshandlas till medvetslöshet och kokas levande. Orsaken? Myrkottens fjäll tros inom asiatisk traditionell medicin hjälpa mot bland annat infertilitet, hudåkommor och impotens. Efterfrågan är stor, trots att det saknas bevis för att medicinerna fungerar.

De som bedriver själva jakten – i det här fallet 141 jägare som tillhör avlägsna stammar ute på glesbygden i Assam – har intervjuats i samband med studien, som har pågått under två år.

Ett levebröd

Jakten inbringar stora inkomster lokalt, och enligt rapporten säljs en myrkott till priset av i genomsnitt motsvarande fyra månadslöner. Men de som jagar är omedvetna om sin roll i den illegala handeln.

- Det är ett levebröd för dem, för det ger otroligt mycket pengar för människor som annars jobbar som farmare och jägare. Det jag slogs av är deras omedvetenhet om att de ingår i en stor internationell illegal kedja, och de har låg medvetenhet om djurens utsatthet, säger Julia Engqvist.

- Jägarna blev förvånade över slutpriset. De fick fyra månadslöner men slutpriset i Kina är ofantligt mycket högre.

TT: Varför är jakten så brutal?

- Jag tror att det handlar om ett snabbt enkelt sätt att få bort skalet.

Såg fördelarna

Myrkottarna, som finns i både Afrika och Asien, blir allt färre. Alla åtta arter av myrkottar är mer eller mindre utrotningshotade enligt Världsnaturfonden – trots de förbud och skydd som omgärdar arten.

Men Assamjägarnas inställning till djuret är i grunden egentligen positiv, då de flesta enligt World Animal Protections rapport egentligen tycker mycket om djuret.

- Vissa stammar såg fördelarna med myrkottar, att de äter insekter och blir en naturlig insektbekämpare i deras odlingar. Men för de som jagar motsvarar det mycket pengar med ett enda djur, säger Julia Engqvist.