Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration från förhandlingen i det stora Vårbymålet.
Illustration från förhandlingen i det stora Vårbymålet. Bild: Johan Hallnäs/TT

Rapartisten skulle förnedras

Avsikten var att förnedra och ta ifrån den unge rapartisten hans värdefulla klocka och guldhalsband. Det medgav en av de misstänkta i det stora Vårbymålet när förhandlingen om brotten i samband med kidnappningen fortsatte på tisdagen.

Advokat Johan Grahn, som företräder en av de totalt 14 personer som misstänks för inblandning i kidnappningen av en av Sveriges mest spelade rapartister, inledde tisdagens förhandling med att förklara att hans klient, "fotbollsspelaren", medger en del av det som han misstänks för.

– Han medger att han har organiserat transporten av NN, sade Johan Grahn och förklarade att hans klient även medverkat i vissa förnedrande moment som artisten utsatts för.

"Lurats dit"

Han förtydligade att artisten inte tvingats till den lägenhet i Vårberg där åklagaren påstått att brotten begåtts.

– NN har inte tvingats till platsen. Han har lurats dit, sade Johan Grahn.

När det gäller hur den unge artisten blev av med sin Rolexklocka och sina två tunga guldkedjor medger fotbollsspelaren att han tagit föremålen.

– Men det har skett utan hot eller våld.

Ingen erkänner

Den misstänkta utpressningen som offret senare, enligt åklagaren, ska ha varit utsatt var enligt advokaten inte planerad.

– Syftet från min klient har inte varit att utöva utpressning. Avsikten har varit att förnedra NN och ta hans klocka och guld. Tanken om utpressningen uppkommer först senare, sade Johan Grahn.

Under tisdagens vidare förhandling har flera av de misstänkta förhörts. Ingen av dem erkänner brott men några medger att de varit på eller i anslutning till brottsplatsen, men då av andra anledningar och skäl.

Förhören med de tilltalade gällande kidnappningsbrotten fortsätter i eftermiddag och enligt den senast uppdaterade huvudförhandlingsplanen även på torsdag, då bland andra rapparna Yasin och Haval ska höras.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta: Brotten i samband med kidnappningen

Den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist, som genomfördes i april 2020 i syfte att pressa honom på pengar, har lett till att flera personer åtalas för flera brott.

Fyra personer, däribland den person som har utpekats som ledaren för Vårbynätverket, hans bror och den man som har kallats fotbollsspelaren, åtalas för människorov, rån och grovt vapenbrott. Ytterligare sex personer åtalas för människorov och rån, alternativt medhjälp till det. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till människorov och rån.

I den här delen av åtalet finns också misstankar om försök till grov utpressning. Detta handlar om att flera personer försökt pressa den kidnappade artisten på pengar genom hot om att publicera kränkande bilder som de tagit på honom.

Ledaren, fotbollsspelaren och två andra personer åtalas även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De planerade att detonera en bomb vid artistens mammas bostad, eftersom han inte gav dem de pengar de krävde.

Källa: Åklagarmyndigheten