Rättegång inleds mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov efter dådet på Drottninggatan förra våren.
Rättegång inleds mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov efter dådet på Drottninggatan förra våren.

Rakhmat Akilov tillsynes oberörd i rätten

Terroriståtalade Rakhmat Akilov erkände terroristbrott under rättegångens första dag. Trots att filmer från dådet spelades upp syntes inga tecken på att han var berörd.

ANNONS

Den 39-årige uzbeken fördes med handfängsel in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt när terroristrättegångens första dag inleddes.

Akilov medgav, via sin advokat Johan Eriksson, terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Han erkände också att han dödat fem människor och skadat tio, varav fem allvarligt, på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

Erkände ej allt

Däremot medgav Akilov inte försök till mord på alla de omkring hundra personer som åklagaren betraktar som offer för dådet på Drottninggatan.

Bara när han fördes in och ut ur salen i pauserna tittade han upp mot åhörarna bakom säkerhetsglaset bakom sig.

ANNONS

Åklagarna ägnade en stor del av den första dagen åt att ge en bild av hur Akilov lät sig vägledas till terrordådet. De läste upp chattkonversationer tagna ur den åtalades mobil.

Akilov, som satt med ryggen mot åhörarna, följde till synes aktivt med i förhandlingarna. Under åklagarnas redovisning bläddrade han i sin pärm och ställde då och då frågor till tolken.

Bad om vägledning

Månaderna före dådet höll Akilov kontakt med personer kopplade till terrorrörelsen IS via den krypterade appen Zello.

I konversationerna bad Akilov om religiös vägledning. Han uppmanades bland annat att föra krig mot "de otrogna" runt omkring honom. Akilov fick också råd hur man tillverkar en bomb.

Åhörarna fick även se en video där den åtalade svär sin lojalitetsed gentemot IS.

I rättsalen visade åklagarna dessutom bilder som den åtalade tagit i och runt Drottninggatan för att rekognoscera tre veckor före dådet.

Enligt åklagarna försökte Akilov till exempel kartlägga var det kunde finnas lastbilar att stjäla.

Åklagarna pekade också på att den åtalade i chattar uppger att han vill få Sverige att avbryta stödet till den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten.

Behöll lugnet

I rättssalen visades även propagandafilmer från Islamiska staten upp. Även de hade tagits från Akilovs mobil.

Bilderna från Irak och Syrien visar bland annat hur flera fångar, liggandes på marken, skjuts i huvudet med automatvapen.

ANNONS

Akilov, klädd i häktets gröna fångkläder, kortsnaggad och med skägg, behöll sitt lugn under hela rättegångsdagen. Inte ens när dramatiska vittnesfilmer från terrordådet spelades upp visade han tecken på att bli berörd.

Akilov tittade ner när det första klippet visades, men tittade uppmärksamt mot bildskärmen på det andra.

Läste upp namnen

När åklagaren läste upp namnen på de fem dödsoffren, på de svårast skadade och på övriga identifierade offer lyssnade Akilov stilla.

Av de som skadats har många fått bestående men, som hjärnskador, nedsatt hörsel och amputerat ben.

För många åhörare, som följde rättegången på skärmar i en annan sal, brast det när filmen spelades upp. Snyftningar hördes och några kramade varandra.

Målsägarebiträdet Göran Hjalmarsson beskrev känslorna hos de 13 drabbade han företräder, som "upprättelse men också en skräckinjagande tanke att träffa Rakhmat Akilov".

Åklagarna spelade också upp det första dramatiska larmsamtalet från en kvinna på Drottninggatan. I det undrar SOS Alarm om människor är påkörda.

Första larmet

"Ja, ja, han kör på folk han är helt galen. Drottninggatan för fan, skicka allt du har. Tryck på knappen för i helvete, tryck på knappen, tryck på knappen", skriker kvinnan.

Huvudåklagaren Hans Ihrman uppgav att dådet genomfördes på 40 sekunder och att det var sekunder som förändrade livet för många.

ANNONS

- 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor, sade Ihrman.

Ihrman uppgav på presskonferensen efter första dagen att utmaningen är att övertyga rätten om att dådet inte bara vara ett våldsdåd utan ett terrordåd och ett angrepp på hela samhället.

TT

Fakta: Viktiga datum i rättegången

13–15/2 Åklagarens sakframställan, följt av försvarets och målsägarbiträdenas

20–22/2 Förhör med Rakhmat Akilov

6/3–26/4 Förhör med målsägare och vittnen till händelserna på Drottninggatan

2/4–3/4 Förhör med anhöriga till avlidna

7/5 Åklagarens slutanförande

8/5 Slutanföranden från företrädare för målsägare

9/5 Försvarets slutanförande

Dom väntas före midsommar.

ANNONS