Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/78

Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott

39-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. I samband med häktningsförhandlingen erkände han sig skyldig till attentatet i Stockholm. Anhållandet av den andre mannen som frihetsberövats i samband med utredningen har hävts.

Den misstänkte terroristen, Rakhmat Akilov erkänner lastbilsdådet på Drottninggatan den 7 april, det tillkännagav hans advokat Johan Eriksson under inledningen av häktningsförhandlingarna. 

På frågan om hur den 39-årige uzbeken själv ställer sig till anklagelserna svarade stjärnadvokaten Johan Eriksson.
– Akilov erkänner terroristbrott. Han medger därför att bli häktad.

Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han dolt under en tjock grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna. 

LÄS MER: Detta vet vi om den misstänkte terroristen

Precis efter beskedet att Akilov erkänner beslutade Stockholms tingsrätt att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar, vilket åklagaren Hans Ihrman begärt. 
– Sedan jag anhållit Rakhmat Akilov yrkar jag att han ska häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm, säger åklagaren. 

Häver anhållande av annan misstänkt 

Strax efter dagens häktningsförhandlingar meddelade Åklagarmyndigheten att misstankarna har försvagats mot den man som anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristbrott. Det finns därför inte skäl att begära mannen häktad, enligt åklagaren som häver anhållandet. 

Mannen släpps dock inte på fri fot, utan tas i omedelbart förvar då det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas. 

Måste fortfarande bevisas 

Redan innan dagens förhandlingar i rätten har polisen meddelat att misstankarna mot Akilov är starka och att de är säkra på att de har gripit rätt gärningsman. Samtidigt pågår ett intensivt polisarbete för att hitta eventuella medgärningsmän. 

Oavsett Akilovs erkännande måste förundersökningen fullföljas, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

– Erkännandet innebär inte så mycket praktiskt. Förundersökningen kommer att rulla på och den kommer att ta tid. Det handlar om att inte ta några genvägar och att garantera rättssäkerheten, säger han.

Åklagaren måste fortfarande bevisa att Akilov har begått dådet, understryker Brun. Han poängterar att man inte heller vet vilket psykiskt tillstånd mannen befinner sig i.

– Men erkännandet kan värderas in.

Inställning blir känd

Häktningsförhandlingen inleddes klockan 10 i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. På plats var också en rysk tolk. 

Akilovs advokat Johan Eriksson, som är belagd med yppandeförbud, ville inledningsvis inte säga hur Akilov ställde sig till misstankarna. 

LÄS MER: Christian var en av de första poliserna på plats

Det finns flera olika former av bevis som pekar mot den misstänkte gärningsmannen – teknisk bevisning, fotografier och uppgifter från Akilov själv – enligt rikspolischef Dan Eliasson.

– Ända sedan vi grep och anhöll honom (Rakhmat Akilov) natten mellan fredag och lördag har vi varit övertygade om att det är rätt gärningsman. Så den här häktningen bekräftar bara det vi redan visste, säger rikspolischef Dan Eliasson till TT.

Utredning tar tid

Ytterligare en person sitter anhållen sedan i söndags morse. Personen är skäligen misstänkt, alltså den lägre misstankegraden, för terroristbrott genom mord. Den personen måste begäras häktad senast vid lunchtid i morgon onsdag.

Det kommer att dröja länge innan utredningen är klar.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, sade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, på samma pressträff.

Fyra människor miste livet i terrordådet: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien. 

LÄS MER: Uddevallakvinna ett av offren i attacken

Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, enligt Stockholm läns landsting. Två av dem är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer har lindriga skador.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.