Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rakhmat Akilov begärs häktad för lastbilsattacken

Den 39-årige mannen, Rakhmat Akilov, begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Precis innan hade han ansökt om att få byta försvarare - 39-åringen ville försvaras av en sunnimuslimsk advokat.

I fredags körde en lastbil nedför Drottninggatan i Stockholm och dödade fyra personer. Polisen känner sig nu säkra på att 39-årige Rakhmat Akilov är mannen som körde lastbilen.

LÄS MER: Det här vet vi om attacken i Stockholm

På måndagseftermiddagen begärdes han häktad, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

– Jag kan bekräfta att han har begärts häktad, vi behandlar häktningsframställan just nu, säger Eva Sjölund, administrativ direktör vid Stockholms tingsrätt.

Ville byta ut advokaten

Den terrormisstänkte fick till en början stjärnadvokaten Johan Eriksson som försvarsadvokat, men  han har ansökt om att byta försvarare, enligt Stockholms tingsrätt.

Anledningen till att Rakhmat Akilov ville byta försvarare är att han vill ha en advokat som är sunnimuslim. Det framgår av det begärande om entledigande som hans advokat Johan Eriksson skickade in till Stockholms tingsrätt i söndags.

"Enligt NN kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intressen på bästa sätt", står det i entledigandet.

Tingsrätten har avslagit begäran med hänvisning till att det som har kommit fram inte är tillräckliga skäl att byta offentlig försvarare.

GP har sökt Hans Ihrman, vice chefsåklagare och förundersökningsledare, samt advokat Johan Eriksson, för en kommentar. Häktningsförhandlingen kommer att äga rum i morgon tisdag den 11 april. 

Polisen höll presskonferens

Strax före lunch kallade polisen till presskonferens. Rikspolischef Dan Eliasson inledde med att berätta att antalet döda efter lastbilsattacken i Stockholm fortfarande är fyra, enligt TT ska läget för två av de femton skadade vara allvarligt.

Eliasson underströk också att polisen är tämligen säkra på att den 39-årige uzbekiske man som greps i Märsta kort efter attacken, Rakhmat Akilov, också är den person som körde lastbilen.

LÄS MER: Analys: Flera dåd med terrorister fron Uzbekistan

– Utifrån polisiära uppgifter är jag trygg om att vi har rätt person som har kört lastbilen. Detta bland annat på grund av vad den anhållne uppgett själv, säger han.

Spränganordning i lastbilen

Eliasson bekräftade också att den ”elektroniska anordning” som hittades i förarsätet på den kapade lastbilen är ”någon form av spränganordning” men att vidare teknisk undersökning krävs.

Angående Rakhmat Akilovs eventuella kopplingar till IS eller andra terrorgrupper sade Eliasson kort:
– Han har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland IS.

LÄS MER: Volvo vill förhindra kapningar

Den andre anhållne mannen, skäligen misstänkt för terrorbrott vilket är den lägre misstankegraden, ville polisen inte säga mycket om – mer än att det finns personkopplingar till Rakhmat Akilov. Inte heller ville Eliasson uttala sig kring om misstankarna stärkts.
– Den andre personen är misstänkt på en lägre misstankegrad, och då är behovet av att skydda honom större, säger han. 

Enligt rikspolischefen är mannen i nuläget misstänkt för medhjälp och bistånd till 39-åringen, snarare än direkt inblandning i själva dådet.

Utredningen kan ta ett år

Polisen har nu ett enormt arbete framför sig när det gäller att utreda den misstänkta terrorattacken.
– Min preliminära bedömning är att det kommer ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, och det kommer att krävas 100-tals poliser, säger Mats Löfving, chef för nationella operativa avdelningen (NOA).

Rikspolischef Dan Eliasson fyllde i:
– Vi jobbar fortfarande väldigt brett och jobbar med många olika trådar för att vara säkra för att vi får tag på ytterligare personer som kan ha haft med detta att göra. De som har med detta att göra ska lagföras.

LÄS MER: Så hedrade Göteborgare offren i Stockholm

Säpochefen Anders Tornberg betonade också risken för att andra kan inspireras att agera som en följd av attacken. Han har tidigare också pratat om risken för eventuella hämndaktioner från vit makt-rörelsen.
– Vi får inte glömma bort att det här kan sätta igång andra rörelser, och detta är något vi bevakar just nu, säger han.

11-årig flicka död

Samtliga fyra dödsoffer har sedan tidigare identifierats. Det handlar om en brittisk, en belgisk och två svenska medborgare, varav en 11-årig flicka. Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, två av dem på intensivvårdsavdelning.

LÄS MER: Sverige förenades i tyst minut för offren

Det har tidigare framkommit att den misstänkte gärningsmannen sökte uppehållstillstånd i Sverige 2014. Han fick avslag på sin ansökan i slutet av 2016, men avvek därefter, och har sedan i slutet av februari varit efterlyst av polisen.

Polisen har gjort tillslag på flera platser runtom i Stockholm samt hållit över 600 förhör i ärendet och säger sig ha omfattande bevisning vad gäller Rakhmat Akilov. 

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.