Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Rajabi: Från 14-årig skomakare till mördare

Mohammad Rajabi mördade Johanna Möllers pappa Göran och försökte mörda hennes mamma, det har Västmanlands tingsrätt slagit fast. I somras genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning och då berättade han om sin uppväxt. I handlingen från Rättsmedicinalverket kan man nu läsa om hur han gått från att ha varit en 14-årig skomakare till att bli en mördare.

I början av juli fördes Mohammad Rajabi till den rättspsykiatriska enheten i Göteborg för att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Västmanland tingsrätt ansåg att han skulle genomgå en undersökning innan de kunde bestämma vilket straff han skulle få för att ha dödat sin exflickvän Johanna Möllers pappa Göran och för att ha försökt döda hennes mamma.

De som gjorde undersökningen kom fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning och att han inte heller gjorde det när han begick mordet och mordförsöket.

Utsattes för trakasserier

Under den rättspsykiatriska utredningen fick Mohammad Rajabi berätta om sin uppväxt. I utlåtandet konstateras det att det inte finns någon dokumentation om uppväxten utan att det är hans egna uppgifter.

Han berättade då att han föddes i Teheran i Iran. Hans föräldrar är afghaner och tillhör folkslaget hazarer som varit utsatta för trakasserier och kränkningar, vilket gjorde att de levde i ett utanförskap som gjorde hans uppväxt otrygg, enligt honom själv. Därför hamnade han ofta i bråk.

Som åttaåring började han skolan. Favoritämnena var matte, natur, och historia och han beskrev sig själv som en mönsterelev. Men redan efter sex år slutade han. Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket framgår det att Rajabi tagit till våld mot en lärare och därefter blivit avstängd.

Blev skomakare som 14-åring

Istället började han som skomakarlärling. Pappan var skomakare och Mohammad Rajabi och hans bröder hade fått hjälpa honom under uppväxten.

På kvällarna, efter jobbet, hängde han i en park och det var där han kom i kontakt med drogerna, enligt utlåtandet. Samtidigt hamnade Mohammad Rajabi ofta i bråk och han blev allt mer våldsam. En kväll, när han var 15 år, hamnade han i en konflikt med en polis och dömdes till sju månaders ungdomsfängelse

När han kom ut fortsatte han att jobba som skomakare. Och nu ska hans drogmissbruk ha blivit allt värre.

Koma i en månad

Som 19-åring ska Mohammad Rajabi ha varit med om en motorcykelolycka. Själv säger han att han hamnade i koma i en månad.

Efter detta blev hans drogmissbruk allt värre vilket fick föräldrarna att sätta honom på en drogavvänjningsklinik. Därefter bestämdes det att Mohammad Rajabi skulle lämna Iran.

Genom några familjemedlemmar kom han i kontakt med en människosmugglare. Och under 2015 började han sin resa mot Sverige, som han hört var ett bra land.

Placerades hos Johanna Möller

I mitten av december 2015 kom han till Malmö, sedan placerades han på ett stödboende i Arboga. Ett boende som drevs av just Johanna Möller. Johanna Möller själv har under den rättspsykiatriska undersökningen sagt att hon efter en tid lät honom flytta in i hennes lägenhet, under en omstrukturering på boendet. Då inledde de en relation och han blev kvar.

Rajabi beskriver det som att Johanna Möller var snäll, till en början. Men efter en sexskandal med andra ungdomar från boendet, som uppmärksammades i lokalmedia, ändrade han uppfattning om henne. Han litade inte på henne och drog sig undan. Själv ska han ha beskrivit det som att han kände sig vilsen och längtade hem.

LÄS MER: Åklagaren: Så styrde Arbogakvinnan sina närstående

Erkände

Den tredje augusti förra året attackerades Johanna Möllers föräldrar i sin sommarstuga i Arboga. Pappan dog och mamman skadades svårt men överlevde.

Misstankarna riktades snart mot Mohammad Rajabi och Johanna Möller. Till en början nekade de båda helt men snart började Mohammad Rajabi berätta. Och tillslut erkände han att det var han som knivhuggit Johanna Möllers föräldrar. Johanna Möller hade kört honom till platsen och gett honom mordvapnet.
"Jag Mohammad Rajabi född XX, erkänner mord, och det är Göran och sen försök till mord när det gäller NN. Och jag har erkänt detta brott och nu berättar jag för er att det här brottet som har begåtts, det var jag tillsammans med Johanna som har utfört det. Och det var ingen annan person närvarande där förutom jag och Johanna. Och fram till sommarstugan Johanna följde med mig dit", löd hans erkännande i förhöret.

LÄS MER: Så satte Mohammad Rajabi dit sin flickvän

Tjatade i månader

Redan några månader innan attacken på föräldrarna ska Johanna Möller ha börjat med att försöka övertala Mohammad Rajabi att döda föräldrarna, står det i utlåtandet från Rättsmedicinalverket.
– Hon sa till mig, "du måste gå och mörda mina föräldrar", har han berättat i polisförhör.

"Han kände sig besvärad av detta", står det i utlåtandet från Rättsmedicinalverket. Han ska också ha sagt att han inte såg någon vinning för egen del att döda föräldrarna.

LÄS MER: Polisen misstänker: Göran, 68, mördades av sin dotter

Samtalet gjorde honom arg

Under den rättspsykiatriska utredningen berättade Rajabi att han, timmarna innan dådet, inte hade någon tanke på att skada föräldrarna.

Han har beskrivit det som att han hade pratat med sin bror i hemlandet och blivit så arg av samtalet att han tagit massa droger. "Han kände sig kroppsligt påverkad" och valde att följa med Johanna Möller - för att inte visa hur drogpåverkad han var. In i det sista säger han att han tvekade och funderade på om han skulle vända om men plötsligt bestämde han sig för att utföra brottet. Han kände sig dock inte tvingad, framgår det i handlingen.

Kort efter mordet och mordförsöket stoppades Rajabi för olovlig körning, rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott.

LÄS MER: Johanna Möller skyldig till mord

Ursäkten

Under rättegången bad Mohammad Rajabi Johanna Möllers mamma om ursäkt.
– Jag ber om ursäkt för det jag gjort. Jag hoppas att du en dag kan förlåta mig, sa han, rapporterade TT
– Jag hoppas det. Men då vill jag att du berättar hela sanningen och inte förtiger något, var mammans svar, enligt TT.

Handlingar från Iran har visat att Mohammad Rajabi var 20 år när han begick brotten. Han kan därför inte dömas till fängelse på livstid. Istället har åklagaren yrkat på 14 års fängelse, enligt Sveriges Radio.

 På måndag kommer domen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.