Radioaktiva blöjor upptäcktes på en avfallsanläggning i Västmanland. Arkivbild.
Radioaktiva blöjor upptäcktes på en avfallsanläggning i Västmanland. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Radioaktivt avfall var blöjor från patient

ANNONS

Radioaktiva blöjor upptäcktes i förra veckan på en avfallsanläggning i Västmanland, uppger SR Uppland.

Strålsäkerhetsmyndigheten spårade blöjorna till Akademiska sjukhuset i Uppsala och man misstänker att de kom från en patient som behandlats med strålning men där avfallet inte hanterats på rätt sätt.

– Akademiska är de enda som gör den här typen av behandlingar i närheten, säger Torsten Cederlund, chef för enheten för medicinska bestrålningar på Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT Uppland.

De anställda på avfallsanläggningen utsattes inte för någon risk, då strålningsnivån i blöjorna låg precis över värdet för vad detektorerna känner av.

– De har ju väldigt känsliga instrument och skulle det ha varit några större mängder där så skulle de evakuera på en gång. Det finns ingen risk att personalen på avfallsanläggningen kan få strålskador, säger Alexander Englund, strålskyddsexpert på Region Uppsala, till SVT.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version var det fel blöjtyp som nämndes.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS