Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rösträkning klar – rödgröna störst

S+MP+V får tillsammans 144 riksdagsmandat i det preliminära valresultatet när alla röster räknats. Alliansen får 143 mandat. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

När räkningen av de cirka 200 000 utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna avslutades på eftermiddagen står det i det närmaste klart – de rödgröna höll undan med ett riksdagsmandat före Alliansen. Helt klart blir det först efter den slutgiltiga omräkningen som väntas bli klar tidigast fredag. De rödgröna – S, MP och V – fick totalt 144 mandat. Alliansen – M, C, KD och L – fick 143 och SD 62 mandat. Totalt skiljer det cirka 26 300 röster mellan de traditionella blocken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Högst sedan 1985

Under onsdagen hoppade ett mandat fram och tillbaka mellan C och SD. Även inom blocken har mindre justeringar skett under sluträkningen, MP tog ett mandat från S och L snodde ett mandat från KD. Även valdeltagandet har tickat upp under sluträkningen och landar på 87,1 procent, det högsta sedan 1985 då 89,9 procent röstade. Vem eller vilka som ska bilda regering är fortfarande en öppen fråga.
– Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor när Alliansens ledare höll pressträff på onsdagen.

 Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson kommeterade också resultatet. 
– Inget av de traditionella blocken har majoritet. Antingen får de bilda en monsterkartell eller så får de släppa på beröringsskräcken gentemot oss, säger Mattias Karlsson.
Han säger att ingen verkar ha en plan för hur en regering ska kunna bildas. Och inget av blocken har lagt fram ett sammanhållet program för politiken för den kommande mandatperioden.
– Vi håller fast vid att om vi aktivt ska stödja en regeringskonstellation så måste vi få något tillbaka.

"Fullständigt ologiskt"

Socialdemokraternas ledare, statsminister Stefan Löfven, räknar å sin sida förutom MP även in V i sitt regeringsunderlag.
– Om de (Allianspartierna) håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, sade Löfven när han mötte pressen på onsdagen.
– Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet, sade Löfven.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anser att Moderatledaren bör ta till sig fördelningen. – Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsministerposten, säger Jonas Sjöstedt och konstaterar att det rödgröna blocket, där han ser det som självklart att räkna in Vänsterpartiet, har fler mandat än Alliansen.
– De rödgröna är större och det är Vänsterpartiets valframgång som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister, säger Sjöstedt till TT.