Copenhagen Towers i Ørestad, knappt 20 minuters tågresa från Malmö, har ett torn redo för EMA, och danskarna erbjuder hyresfritt i 20 år.
Copenhagen Towers i Ørestad, knappt 20 minuters tågresa från Malmö, har ett torn redo för EMA, och danskarna erbjuder hyresfritt i 20 år.

Röster mot gentjänster i dragkampen om Ema

Dragkampen om EU:s åtråvärda läkemedelsmyndighet Ema är inne på upploppet och varken Sverige eller Danmark har gett upp hoppet. När rösterna räknas på måndag hoppas Henrik Fritzon (S), regionstyrelseordförande i Skåne, att Köpenhamn drar längsta strået.

ANNONS
|

- Ur skånsk synvinkel kommer jag absolut att hålla tummarna för Köpenhamn, säger Henrik Fritzon till TT.

Om Danmark vinner går flyttlasset till Copenhagen Towers, ett med nordiska mått högt kontorskomplex mellan Köpenhamns centrum och flygplatsen Kastrup. Och tornet som Ema får inta ligger bara 19 minuter bort för den som reser från Hyllie med tåg, var tjugonde minut rullar ett tåg från svensk mark till stationen i Ørestad.

ANNONS

- En nordisk placering är positiv oavsett om det blir Stockholm eller Köpenhamn. Men sett ur en skånsk synvinkel är det väldigt självklart att det skulle gynna Skåne mer om Ema placeras i Köpenhamn, säger Henrik Fritzon.

Partikollegorna och regeringen, med EU- och handelsminister Ann Linde (S) i spetsen, kämpar för att Ema ska placeras i Stockholm. Men sedan Danmark gick in i kampen föredrar Fritzon Köpenhamnslösningen.

- Det får ju en tydligare direkt positiv påverkan på Skåne. Så är det ju, säger han, och lyfter bland annat fram Öresundsregionens gemensamma arbetsmarknad.

Tuff konkurrens

Men för att det ska bli verklighet måste Danmark slå såväl Sverige som 17 andra länder som också vill vara värd för en arbetsplats med 900 högkvalificerade anställda, tusentals experter knutna till sig och 36000 besök årligen.

Snart har ambassadören Christer Asp rest runt i Europa i ett år för att slå slag efter slag för Stockholm. Han har varit i alla europeiska huvudstäder utom fyra, och vissa har han besökt flera gånger.

ANNONS

- Jag pekar på tre viktiga faktorer. Sverige har ett klimat när det gäller life science-forskning som är i absolut topp i världen. En annan viktig faktor är vårt starka läkemedelsverk som är en av Emas viktigaste samarbetspartner. Och så har vi EU:s smittskyddsmyndighet här, så vi kan få viktiga synergieffekter, säger han.

Sockrade bud

När EU-ministrar röstar på måndag betyder kandidaternas erbjudanden mycket. Men det är politik i högsta grad och bakom kulisserna finns sockrade bud och gentjänster med siktet på att kamma hem Ema, när EU-myndigheten måste flytta från London efter brexit.

- Det kan ju variera, men när man ber om stöd från ett annat land känner man till att det landet kanske har en annan kandidatur som man är angelägen om. Och då finns det i vissa fall möjlighet för Sverige att uttrycka stöd för det landets kandidatur i utbyte mot en gentjänst rörande Ema. Ett väldigt vanligt sätt att arbeta på i EU och andra internationella sammanhang, säger Christer Asp.

ANNONS

Intensivt röstande

Med tre omröstningsomgångar finns en risk att Sverige åker ur i en första runda och i så fall går Sverige in för en Ema-flytt till norra Europa. Christer Asp lyfter fram såväl Helsingfors som Köpenhamn som starka nordiska konkurrenter.

- Vi måste ha i baktanke att vi kanske inte vinner, och då är det viktigt att Ema hamnar på en plats som klarar flytten utan störningar.

Huruvida Köpenhamn skulle vara en större svensk favorit än Helsingfors i ett sådant scenario är inget han vill säga.

- Omröstningen är ju hemlig och genom att i förväg tala om för andra länder om vi hur kommer att rösta så kan det hjälpa deras kandidaturer i hur de ska agera.

Att taktiskt utnyttja sina röster genom att rösta på länder som man tror har minst möjlighet att vinna omröstningen och klara flytten är inget för Sverige, enligt Christer Asp.

ANNONS

- Det kan ju kanske vara frestande för en del att följa en sådan strategi, men vi har valt att inte göra så. Ytterst handlar det här om enskilda människor, om folkhälsan. Vi vill ha en trovärdighet i vårt agerande.

TT

Fakta: Omröstningen

Måndagen den 20 november samlas EU- och handelsminister Ann Linde (S) och hennes kollegor från de övriga 26 EU-länder som blir kvar i unionen efter Storbritanniens utträde 2019.

På dagordningen står då ett intensivt röstande för att bestämma var läkemedelsmyndigheten Ema och bankmyndigheten Eba ska placeras, då de efter brexit inte längre kan vara kvar i London.

Omröstningen ska göras i tre omgångar. I den första rundan ska medlemsländerna välja ut tre favoriter var.

Fakta: Kampen om Ema och Eba

European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.

European Banking Authority (Eba) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. Eba utför stresstester på banker och kontrollerar att de nationella tillsynsmyndigheterna i banksektorn sköter sitt jobb.

19 städer – däribland Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – hoppas få ta över Ema från London från 2019. Åtta städer – dock inga nordiska – kämpar om Eba.

ANNONS