Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Instagram läggs bilder upp där användarna öppet röker cannabis.

Röker på bild för att legalisera cannabis

Hundratals personer i Sverige lägger upp bilder på Instagram när de röker cannabis, och samlar dem under speciella hashtaggar så att andra kan hitta bilderna lätt. Syftet är att skapa debatt för att legalisera användningen av drogen i Sverige.

Totalt har över 18 000 bilder laddats upp under en av de populäraste hashtaggarna de senaste åren.

På bilderna visar människor helt öppet hur de röker hasch och marijuana.

Bilderna visar även påsar med cannabis och färdigrullade jointar - som cigaretter preparerade med cannabis kallas.

I kommentarerna till bilderna skriver användarna att de vill normalisera användandet av drogen och att de anser att den borde vara laglig att använda.

Flera av bilderna har laddats upp av människor i Göteborg.

"GÖTEBORG levererar!!!", skriver en kvinna i 35-årsåldern som har laddat upp en bild på när hon har en joint i munnen.

För GP berättar hon att hon lägger ut cannabisbilder för att stötta kampanjen.

– Instagram är ett bra medel för att nå ut till allmänheten på ett snabbt och effektivt sätt, säger hon och förklarar varför hon är för en avkriminalisering av cannabis.

– I grunden handlar det om att alla människor har friheten att bestämma över sin kropp, alltså vuxna människor. Oavsett om det är för att du är sjuk eller för att du bara vill ha det roligt eller koppla av efter jobbet.

Hon har själv en kronisk sjukdom som hon medicinerar med cannabis. Hon berättar att hon har försökt att må bättre med hjälp av lagliga mediciner och att hon testat i princip allt som sjukvården kunnat erbjuda.

– Det är inget som har fungerat och det som har fungerat har haft kraftiga biverkningar.

Hon säger att hon läst på mycket och kommit fram till att cannabis är det som passat henne bäst.

– För mig blir det en fråga om liv och död. Utan medicineringen har jag inget liv.

Hon lägger cirka 5000 kronor i månaden på cannabis och hon har några säljare som hon alltid vänder sig till. Hon har dömts för ringa narkotikabrott och eget innehav men fortsätter trots detta.

LÄS ÄVEN: "DEBATT: Inse fakta – cannabis är ingen dödsdrog"

Det är olagligt att röka cannabis - ser du inget problem med att lägga ut dessa bilder?

– Det är olagligt i Sverige men inte i väldigt många andra länder. Och Instagram är internationellt, inte bara svenskt på något sätt. Tanken är att normalisera bruket, att ta bort stigmat och visa att man inte är en "knarkare" bara för att man röker, säger hon och fortsätter:

– Jag anser inte att staten har rätt att bestämma vad jag ska stoppa i min kropp. Jag vet att det är många som har det som jag - som lider och blir stigmatiserade och inte får rätt hjälp och att de kanske skäms för att de brukar en sådan medicin som cannabis.

Dan Windt är chef för polisens spaningsenhet i Storgöteborg. Han känner personligen inte till bilderna men uppger att hans kolleger regelbundet söker av internet för att upptäcka brott.

– Nu känner jag till det, och när jag tittar på bilderna så ser jag ju att det förekommer sådana här bilder. Vår underlättelseverksamhet scannar regelbundet av internet och det är möjligt att de känner till det här, säger Dan Windt.

Vad tänker du när du ser de här bilderna?

– Bilderna kan ju vara tagna i vilket land eller sammanhang som helst. Men vi vet att det finns människor som arbetar för att cannabis ska bli legaliserat. Själv har jag en helt annan syn på det, men jag accepterar att de här åsikterna finns, och bilderna har jag egentligen ingen synpunkt på.

Dan Windt säger att polisen inte har någon möjlighet att spåra upp människorna som laddar upp bilderna för att kontrollera om de använder cannabis eller inte.

– Det ska krävas en viss typ av brott för att vi ska gå vidare med det, lite beroende på vad som syns på bilderna. Vi kommer inte kunna jaga alla de här personerna . Generellt kan man säga att desto allvarligare brott det handlar om desto större möjlighet har vi att lägga energi på dem. De allvarligaste brotten är kanske terrorbrott, barnporr eller våldsbrott där man kan se att en människa blir dödad.

I Sverige är det både olagligt att inneha och att bruka cannabis. Enligt Göteborgs stads senaste drogvaneundersökning som gjordes 2010 hade 22 procent av pojkarna i årskurs två på gymnasiet någon gång testat narkotika. För flickorna var motsvarande siffra 10 procent.

Dan Windt säger att cannabis är den drog som polisen upplever har ökat allra mest i Storgöteborg de senaste åren.

– Vi arbetar på flera olika sätt för att motverka det. Dels arbetar vi tillsammans med socialtjänsten mot ungdomar för att försöka se till så att de inte hamnar i missbruk. Vi arbetar också mot olika platser för att försöka få bort säljarna därifrån. Sedan arbetar vi också mot olika personer som vi vet säljer mycket droger och mot olika organisationer som vi vet föser andra med narkotika, säger Dan Windt.

Trots att användningen av cannabis ökar upplever Dan Windt att polisens arbete går framåt.

– Just nu råder det brist på narkotika i Göteborg och det innebär att det går bra för oss.

En av polisens senaste framgångar är när man nyligen stoppade en lastbil med 80 kilo cannabis i Halland.

– Där tog vi en organisation som vi vet regelbundet har smugglat in stora mängder cannabis. I det fallet försökte man smuggla in både hasch och marijuana som hade gömts i stenblock. Även om den här organisationen skulle smuggla in 80 kilo per vecka får det en påverkan på det sättet att det kanske krävs ett halvt gram för att göra en joint. 80 kilo är ju 80 000 gram så på det sättet minskar vi ju tillgången ganska kraftigt, säger Dan Windt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.