Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Koncentrerade barn på mattelektionen. Arkivbild.

Rödgrönt förslag om friskoleinsyn skjuts upp

Det blir ingen proposition före valet från regeringen om ökad insyn i friskolors verksamhet, genom offentlighetsprincipen. Regeringen ska utreda frågan på nytt, efter lagrådets invändning att insynskrav kan strida mot reglerna för börsnoterade skolbolag.

Om frågan inte går att lösa så är de rödgröna, om de ännu sitter i regeringsställning, redo att sätta ner foten och säga att offentlighetsprincipen går före reglerna för hur börsbolag får informera. Då ska börsbolag inte få äga skolbolag.

- Om det skulle visa sig att det inte går att ha offentlighetsprincipen i börsnoterad verksamhet så är vår slutsats att då lämpar sig inte skolor som du och jag finansierar med skattepengar att vara börsbolag, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Tvekar inte

I en debattartikel i Svenska Dagbladet, som förutom Fridolin även har undertecknats av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, understryks att de rödgröna inte tvekar om att utesluta börsnoterade bolag som huvudmän för friskolor om det blir tvunget.

När förslaget om att offentlighetsprincipen ska gälla även i friskolan presenterades av utbildningsminister Gustav Fridolin i februari avfärdades det som "helt orimligt" av Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton.

Lagrådet skickade tillbaka förslaget till regeringen i slutet av mars i år med beskedet att rådet inte kunde ta ställning till förslaget i grunden förrän regeringen har analyserat möjliga lagkrockar mer. Visserligen är tryckfrihetsförordningen, där bestämmelserna om offentlighetsprincipen och meddelarskydd finns, en grundlag och väger därmed tyngre än andra lagar och EU-rätten. Men, påpekade lagrådet, det är inte givet att det gäller i varje läge där man via en vanlig lag har sagt att tryckfrihetsförordningen ska gälla på ett visst område.

"Kunde inte förutse"

Gustav Fridolin hävdar att det inte gick att förutse problemen med lagkrockar.

- Vi kunde inte förutse det, säger Fridolin.

Han hänvisar till att det inte fanns några skolbolag på börsen när den tidigare utredningen, som remissen till lagrådet byggde på, tillsattes efter en överenskommelse i friskolekommittén.

Regeringens plan var att gå vidare med en proposition före valet, men de planerna har strukits i väntan på den nya utredningen.