Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rödgröna kör vidare i Malmö

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ser ut att kunna fortsätta styra Malmö. Vid midnatt hade de tillsammans 31 av 61 mandat i fullmäktige.

-Det har svängt hela tiden under kvällen, men för tillfällen har vi en majoritet, konstaterar Ilmar Reepalu (S), som är inriktad på att sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande. -Det verkligt obehagliga är Sverigedemokraternas framgång, säger han.

Preliminärt har SD vunnit två mandat i fullmäktige och blir med sina sju mandat det tredje största partiet. S har tappat två mandat, samtidigt som M har vunnit ett. Men varken C eller KD ser ut att få någon representation i fullmäktige och FP minskar med ett mandat. Det gör att alliansen bara kan mönstra 21 mandat mot de rödgrönas 31. Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) behåller preliminärt sina två mandat.

Ilmar Reepalu är i första hand inriktad på ett rödgrönt samarbete, men öppnar samtidigt även för överenskommelser över blockgränserna i de tunga frågorna. Några förhandlingar med SD tänker han däremot inte ge sig in på.

-Aldrig, säger han.

Valdeltagande i Malmö är fortsatt lågt, bara strax över 70 procent.