Rödebypappan friades

ANNONS
|

Enligt domen kan det inte anses bevisat att 50-åringen var fullt medveten om sitt handlande när han sköt, och det är därför inte möjligt att bevisa att han begått gärningen uppsåtligen.

Han har även, enligt domen, saknat förmåga att medvetet överväga sitt handlande vid tillfället, det vill säga han var inte medveten om att det han gjorde skulle kunna ställa till sån skada.

Därmed har Blekinge tingsrätt helt gått på den rättspsykiatriska expertisen, som anser att mannen var psykiskt störd natten till den 6 oktober i fjol, då skottlossningen ägde rum. 50-åringen har själv hävdat att han handlade i panik, efter att ungdomarna trakasserat honom och hans familj.

ANNONS

Väntad dom

En friande eller lindrig dom var väntad, då mannen tidigare i vår släpptes ur häktet och togs in på en psykiatrisk vårdavdelning.

Vid en presskonferens efter domen sade 50-åringens advokat Vidar Wahlestedt att han tyckte att rätten tagit rätt beslut. Han hade även delgivit 50-åringen domen.

- Min klient känner stor lättnad över domen, säger han. Han tar en dag i sänder, och han kommer att ännu ett tag stanna på den psykiatriska vårdavdelning där han finns nu.

Stark bevisning

Rättens ordförande Pia Johansson ansåg att bevisningen från läkarna var stark och att det var klarlagt att 50-åringen inte visste vad han gjorde den ödesdigra natten. Hon blev även känslosam och sade att hon delar Rödebys och hela Sveriges sorg över det inträffade och uttryckte tacksamhet för att inte fler skadats vid händelsen i oktober.

- Min önskan är att något sånt här aldrig får hända igen. Vi har alla ett ansvar för våra känslor och handlingar och är alla en del av ett sammanhang, sade hon.

Hon hoppades också att det inte ska komma något överklagande.

- Jag hoppas att det kan stanna här. Jag tror på domen, sade hon.

ANNONS

Kommer att överklagas

Denna förhoppning grusades dock genast av åklagare Tommy Clevenhult.

- Detta kommer att överklagas till hovrätten, och jag tror inte att det kommer att stanna där heller, säger han, och påpekar att rätten påstår sig veta vad som försiggick i 50-åringens huvud, något han själv säger sig inte kunna veta.

- Detta är barn som mötts av oproportionerligt våld. Pinnar möttes med en hagelbössa, som gärningsmannen dessutom laddade om tre gånger.

Även föräldrarna till den ihjälskjutne 15-åringen reagerar starkt på domen och kommer att överklaga den, uppger deras advokat Per Swahn för TT.

- Familjen tycker att detta är jättejobbigt. Det hemska är att man vet precis vad som hände på gårdsplanen och ändå hålls ingen straffrättsligt ansvarig, säger Per Swahn till TT.

Får tillbaka hagelgeväret

Domen innebär även att han får tillbaka sitt hagelgevär, som beslagtogs efter skottlossningen. Dessutom ställs inga skadeståndskrav på 50-åringen, han kan tvärt om få ersättning för häktestiden, något som Tommy Clevenhult reagerar på.

- Det måste vara stötande för ungdomarnas familjer att höra det, säger han.

Den 50-årige mannens bostad i Rödeby står i dag under polisbevakning, på grund av den allmänna hotbilden mot mannen.

ANNONS

Rödeby-tragedin

ANNONS