Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röda Korset säger upp 70

Röda Korsets nedskärningar fortsätter. Nu planerar hjälporganisationen att säga upp 70 anställda samtidigt som en majoritet av de regionala kontoren läggs ner.

På två år har nära hälften av Röda Korsets anställda förlorat sina jobb på grund av organisationens försämrade ekonomi. Inför årsredovisningen som ska presenteras nästa vecka avslöjar nu generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström att man planerar att göra sig av med 70 tjänstemän runt om i landet.

– Neddragningarna fortsätter för att ha en budget i balans till 2014–2015, säger hon till TT.

Frivilliga tar över

Nedskärningarna innebär att 12 av de 16 regionala kontor som Röda Korset har i dag kommer att försvinna. Verksamheten ska i stället drivas av frivilliga.

– Röda Korset kommer inte att försvinna från de här orterna, utan det är ställen där det redan finns lokal verksamhet som drivs av starka frivilliga. Vi behöver därför inte lika många tjänstemän som arbetar.

Förskingringsskandalen och höga arvoden skadade förtroendet för Röda Korset som fortsätter att tappa medlemmar. Förra året lämnade 28 000 medlemmar, året innan försvann 44 000. Men Årehed Kågström är trots det sjunkande medlemsantalet försiktigt positiv.

– De flesta folkrörelser tappar medlemmar. Det finns andra former för att visa sitt engagemang, man är kanske månadsgivare eller engagerad i tillfälliga insatser. Det finns i dag fler sätt att välja att engagera sig, säger hon.

Tar tid skapa förtroende

Förtroendet är efter skandalen 2010 väldigt skört, enligt Årehed Kågström, men det börjar förbättras.

– Vi märker att fler frivilliga söker sig till oss, personer som vill engagera sig.

TT: Hur ska ni återfå förtroendet?

– Det enda sättet är att driva bra verksamhet och göra rätt saker. Då bygger man förtroende på sikt, men det tar tid.

Röda Korsets huvudfokus, tillägger hon, är nu att prioritera verksamhet för de mest utsatta, till exempel papperslösa, migranter och tortyroffer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.