Röda Korset säger upp 70

ANNONS
|

På två år har nära hälften av Röda Korsets anställda förlorat sina jobb på grund av organisationens försämrade ekonomi. Inför årsredovisningen som ska presenteras nästa vecka avslöjar nu generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström att man planerar att göra sig av med 70 tjänstemän runt om i landet.

–Neddragningarna fortsätter för att ha en budget i balans till 2014–2015, säger hon till TT.

Frivilliga tar över

Nedskärningarna innebär att 12 av de 16 regionala kontor som Röda Korset har i dag kommer att försvinna. Verksamheten ska i stället drivas av frivilliga.

–Röda Korset kommer inte att försvinna från de här orterna, utan det är ställen där det redan finns lokal verksamhet som drivs av starka frivilliga. Vi behöver därför inte lika många tjänstemän som arbetar.

ANNONS

Förskingringsskandalen och höga arvoden skadade förtroendet för Röda Korset som fortsätter att tappa medlemmar. Förra året lämnade 28000 medlemmar, året innan försvann 44000. Men Årehed Kågström är trots det sjunkande medlemsantalet försiktigt positiv.

–De flesta folkrörelser tappar medlemmar. Det finns andra former för att visa sitt engagemang, man är kanske månadsgivare eller engagerad i tillfälliga insatser. Det finns i dag fler sätt att välja att engagera sig, säger hon.

Tar tid skapa förtroende

Förtroendet är efter skandalen 2010 väldigt skört, enligt Årehed Kågström, men det börjar förbättras.

–Vi märker att fler frivilliga söker sig till oss, personer som vill engagera sig.

TT: Hur ska ni återfå förtroendet?

–Det enda sättet är att driva bra verksamhet och göra rätt saker. Då bygger man förtroende på sikt, men det tar tid.

Röda Korsets huvudfokus, tillägger hon, är nu att prioritera verksamhet för de mest utsatta, till exempel papperslösa, migranter och tortyroffer.

Röda Korset har drygt 1000 lokalföreningar, 30000 frivilliga och 300 lokala mötesplatser över hela landet. Det är cirka 70 centralt anställda, placerade på 12 regionala kontor som föreslås sägas upp. Beslut ska fattas den 27 april.

Källa: Röda Korset

Röda Korset har drygt 1000 lokalföreningar, 30000 frivilliga och 300 lokala mötesplatser över hela landet. Det är cirka 70 centralt anställda, placerade på 12 regionala kontor som föreslås sägas upp. Beslut ska fattas den 27 april.

Källa: Röda Korset (TT)

TT avslöjade den 9 juni 2009 att en av de högsta cheferna vid Röda Korset, kommunikationschefen Johan af Donner, sparkats i slutet av maj samma år sedan han misstänkts för att ha svindlat miljonbelopp från organisationen.

Utredningen mot af Donner växte och kom även att gälla misstankar om att han svindlat Cancerfonden på stora belopp. I januari 2010 åtalades han tillsammans med två andra personer. De tre misstänks ha svindlat till sig totalt 7,7 miljoner kronor från Cancerfonden och Röda Korset.

I maj 2010 dömdes af Donner till ett femårigt fängelsestraff som han överklagade. Svea hovrätt fastställde i april 2011 straffet men fällde af Donner även för grovt mutbrott. Han överklagade men fick inget prövningstillstånd av Högsta domstolen.

Det har även förekommit kritik om att bland annat Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg fått för hög ersättning. Han fick sin ersättning sänkt i maj 2010. Den tidigare generalsekreteraren Christer Zettergren avgick samma år och efterträddes av Ulrika Årehed Kågström i juni. (TT)

ANNONS