Antalet råttor ökar i Sverige. Arkivbild.
Antalet råttor ökar i Sverige. Arkivbild.

Råttorna stortrivs i sommarvärmen

När sommaren är som varmast har råttorna det som allra härligast. Antalet råttor i Sverige ökar och de har en enorm potential till att bli riktigt många.

ANNONS
|

- De trivs alldeles utmärkt just nu. Framför allt är det tillgången till mat som ökar när vi picknickar i parken och sedan lämnar skräp efter oss, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

- Man ska därför alltid slänga sitt matavfall i sopkärl eller containrar. De kanske inte försvinner, men om man stryper tillgången till mat så trivs råttorna i varje fall sämre.

ANNONS

"Inte roligt"

För tillfället är det hög aktivitet på flera håll i landet, bland annat i Malmö, Göteborg, Halmstad och Piteå.

Henrik Kjellgren är avdelningschef vid Laholmsbuktens VA, som ansvarar för vatten- och avloppsförsörjningen i Halmstad och Laholm. Enligt honom har antalet råttanmälningar inte ökat i Halmstad under sommaren. Men i och med att fler människor är ute nu är chansen större att råttorna blir upptäckta.

- Det är inte roligt att vi har råttor. Men under människans historia, vart vi än flyttar, hänger råttorna på. Det grundar väl sig i att vi är ganska slarviga. Vi slänger ju skit omkring oss och det är det som de lever av, säger han.

Ökar i Sverige

Enligt Thomas Persson Vinnersten får Anticimex in flest samtal om råttor under sommaren. Det beror på att folk tillbringar mer tid utomhus.

- De är riktigt otrevliga. Inte bara för att de kan sprida smittor – de kan även gnaga sönder allt möjligt och orsaka eldsvådor.

ANNONS

Thomas Persson Vinnersten har inte de exakta siffrorna, men säger att Anticimex har märkt av en ökning av råttor i Sverige. Framför allt i storstäderna.

- Råttor är främst ett urbant problem. Råttorna lever i stor utsträckning under jorden, och när man bygger mycket hus så stör man råttorna och lockar upp dem till ytan. Vi ser en ökning i Sverige och de har en enorm potential att bli riktigt många.

Fakta: Så försvarar du dig mot råttor

Mot råttor utomhus:

- Täta hål i grund.

- Se till att gräset är kortklippt runt huset.

- Undvik att plantera buskar och träd nära fasaden.

- Undvik klätterväxter mot fasaden (gnagare klättrar bra).

- Se till att det är lock på sopbehållare, att eventuella komposter sköts samt är placerade en betydande bit från huset.

Mot råttor inomhus:

- Håll uppsikt på vinden.

- Håll rent i källare. Placera kartonger på hyllor.

- Kontrollera luftningsrör från toaletten upp till vinden.

- Se till att mat inte ligger framme. Töm skafferiet i sommarstugan.

- Kontrollera att galler till golvbrunnar sitter fast samt att det finns vatten i dem som hindrar gnagarna.

Källa: Anticimex

ANNONS