Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rånare hotade skjuta personal

I lokalen fanns verk av Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Fredrik Hill och Carl Larsson samt stora mängder silverföremål och smycken.

Då slog rånarna till mot Stockholms auktionsverk inför mängder av vittnen.

-Jag hör röster, sedan kommer en kille inrusande och tog tag i en vakt och skrek: Ta mig till guldet, ta mig till guldet! och så fick vakten en pistol i ryggen, säger ett kvinnligt vittne till TT. -Det var ingen cool typ utan hysterisk, det hörde man på rösten. Det var läskigt. Han skrek: Jag skjuter, jag skjuter dig i huvudet! fortsätter hon.

Rånet på Stockholms auktionsverk på Nybrogatan inträffade vid lunchtid på fredagen. Många besökare fanns i visningsrummet när två rånare slog till.

Ingen gripen

Vittnet berättar att övrig personal slängde sig på golvet och under borden. Själv försökte hon gömma sig bakom en skärm. Sedan hörde hon höga smällar när rånaren slog sönder monterglas.

Gärningsmännens flyktbil hittades senare i närheten, på Kommendörsgatan. Ingen har dock gripits.

Polisen har mellan 70 och 80 vittnen att höra i utredningen.

-Det är ett digert material, säger Leif Tell, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Anna Hamilton, informationschef på auktionsverket, säger att rånarna koncentrerat sig på smyckesmontrarna och ingen konst tycks ha försvunnit.

Hon uppger att personalen som var med om rånet fått nödvändiga stödsamtal.

-Det är några som är chockade och de har blivit väl omhändertagna.

Andra rånet

I fjol slog tre beväpnade rånare till mot auktionshuset Bukowskis. Cirka 300 smycken till ett värde av 12 miljoner kronor stals. Rånet är ännu olöst.

Kenneth Mandergrehn, Rikskriminalpolisens expert på kulturarvsbrott, säger det rånet var det första i sitt slag i Sverige vilket nu följdes av ett andra. Han tror att kriminella kan välja auktionskammare för att det blivit svårare att råna värdetransporter och banker.

-I och med att det här är andra gången på kort tid så ska man nog inte se det som en tillfällighet.