Råkade betala 115 000 kronor i skatt åt annan person

En man i 60-årsåldern från Uppsala gjorde en överföring till Skatteverkets bankgiro för betalning av skatt. Mannen skrev två siffror i sitt personnummer i fel ordning och inbetalningen bokfördes på en annan persons skattekonto. Nu beslutar Högsta domstolen att Skatteverket inte är skyldiga att ersätta mannen.

ANNONS
|

Närmanneni 60-årsåldern skulle betala skatt genom att föra över pengar till Skatteverkets bankgiro förväxlade han ordningen på två siffror i sitt personnummer. Inbetalningen på 115 000 kronor bokfördes därför på en annan persons skattekonto. Kontot kom att visa överskott och beloppet frångick därför Skatteverket och hamnade hos personen med det snarlika personnumret. Mannen som hade skrivitfel personnummer har krävt att Skatteverket ska ersätta honom för det förlorade beloppet, plus ränta. Ärendet har tagit sig ända till Högsta domstolen, som nu har beslutat att Skatteverket inte är skyldiga att ersätta personen.

Insättning åt annan person inte ovanligt

HD konstaterar i sin dom att Skatteverket inte hade anledning att misstänkafelskrivningen och att verket inte kan lastas för att pengarna har förlorats.

ANNONS

–Skatteverket kan ju inte veta ifall den som betalade in pengar gör det med mening eller inte. Det förekommer dessutom att man gör insättningar till någon annansskattekonto.Till exempel är det inte ovanligt att äkta makar betalar in åt varandra, säger justitierådet Ann-Christine Lindeblad.

I ett tidigare liknande fall ansåg däremot HD att Skatteverket skulle betala tillbaka det felaktigt bokförda beloppet. Också i det fallet hade pengarna bokförts till en annan persons skattekonto, till följd av att betalaren hade lämnat felaktiga uppgifter. Men då var skillnaden attkontoinnehavaren var restförd för skatt och pengarna hamnade hos Skatteverket.

– I det här fallet fanns det ingen skatteskuld, så då har pengarna frångått Skatteverket.

"Lätt att kontrollera för skattebetalare"

Domstolen har också lagt vikt vid att det bedöms varalätt för den som gör en överföring till Skatteverket att kontrollera så att pengarna bokförs på rätt skattekonto.

–Man kanske kan tycka att staten borde stå för det här. Men som skattebetalare är det väldigt enkelt att kolla upp om man har gjort rätt.

Skulle man råka skriva fel personnummer går det enligtAnn-Christine Lindeblad att rätt till misstaget om man kontaktar Skatteverket i tid.

– Det tar någon dag innan bokföringen sker. Märker du sedan att det inte ser rätt ut när du kolla ditt skattekonto, då bör du kontakta Skatteverket.

ANNONS

GP har varit kontakt med mannen i 60-årsåldernsom avböjer att kommentera.

ANNONS