Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stadsepidemiolog Anders Tegnell vill avråda äldre från att gå ut. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Stadsepidemiolog Anders Tegnell vill avråda äldre från att gå ut. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rådet till äldre: Gå inte ut och handla

Äldre människor avråds nu från att gå ut och handla mat och uträtta andra vardagliga ärenden.
Samtidigt har Polismyndigheten fattat beslut om en nationell särskild händelse med anledning av coronaviruset.

Fler människor, framför allt i Stockholm, bör också börja fundera på att börja jobba hemifrån, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det kan ha en betydelse för hur utvecklingen ser ut de närmaste veckorna. De som bor i Stockholmsregionen och som kan jobba hemma bör göra det.

Det finns en samhällsspridning i Sverige, konstaterar Tegnell.

– De äldre bör undvika sociala kontakter i möjligaste mån, säger han.

TT: Vad innebär det, kan de gå ut och handla mat?

– Man ska helst inte gå ut och trängas på Ica.

TT: Men alla gamla som inte har anhöriga som kan hjälpa dem, vad ska de göra?

– Det kanske finns grannar, frivilligorganisationer eller andra som kan hjälpa till. Ytterst är det kommunernas ansvar.

Fyra nya dödsfall

Orsaken till den rekommenderade isoleringen är att smittspridningen nu är så pass stor, framför allt Stockholmsområdet, att den börjar utgöra ett allvarligt hot mot de äldre, som är den grupp som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och dö. Risken att dö av covid-19, som sjukdomen kallas, är mångdubbelt högre för äldre, än för yngre personer.

Under måndagen rapporterades det om fyra nya dödsfall, varav tre i Stockholmsregionen och ett i Region Sörmland.

– Det handlar om tre äldre personer med underliggande sjukdomar. Det är totalt fem dödsfall i hela Region Stockholm, säger Elin Lindström vid presstjänsten i region Stockholm.

I helgen dog en äldre kvinna på Sahlgrenska universitetssjukhuset, vilket gör att det totala antalet döda nu är uppe i sju personer.

I Storbritannien finns planer på att tvångsisolera alla personer 70 år eller äldre i mellan 12 och 16 veckor. På så sätt hoppas man kunna undvika en tredjedel av alla dödsfall. De får ta emot mat och besök av anhöriga, förutsatt att de anhöriga är symtomfria och att de håller ett avstånd på minst två meter mellan sig själva och sina anhöriga under hela besöket.

I Sverige finns dock inga sådana planer.

– Men i praktiken är det vad vi säger. Att äldre inte ska ha några sociala kontakter under den här perioden. De ska inte träffa andra och inte ta emot besök, säger Anders Tegnell.

Flera månader

TT: Hur länge kan det bli fråga om?

– Vi vet inte. I Storbritannien pratar man om fyra månader. Vi får se. Detta är naturligtvis en jätteuppoffring, framför allt när man är gammal, men det är det läget vi har nu.

Enligt rapporter fortsätter virusspridningen i Europa med en oförminskad hastighet. Antalet smittade tros dubbleras var tredje dag. Antalet smittade blir alltså snabbt väldigt många fler, även i Sverige.

Över 1 000 fall har konstaterats i Sverige. Men eftersom Sverige sedan en dryg vecka nästan uteslutande endast provtar inom sjukvården och äldreomsorgen, är mörkertalet stort.

Särskild händelse

Polismyndigheten har med anledning av coronautbrottet fattat beslut om en så kallad nationell särskild händelse, rapporterar Polistidningen.

En nationell särskild händelse kan inrättas om något inträffar som polisens ordinarie verksamhet inte är anpassad för att hantera, och ger då möjlighet att snabbt omfördela resurser eller stärka en särskild del av organisationen.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är terrordådet på Drottninggatan 2017, skogsbränderna 2018 och Operation rimfrost, polisens pågående insats mot gängkriminalitet.

Johan Nilsson/TT