Kerstin Larsen, Floda, med barnbarnet Axel Paganini, 3, Göteborg: Jag tycker att det är rättvist att alla är med och betalar.
Kerstin Larsen, Floda, med barnbarnet Axel Paganini, 3, Göteborg: Jag tycker att det är rättvist att alla är med och betalar.

"Rättvist att alla är med och betalar"

ANNONS
|

Sedan SVT och TV4 började sända sina kanaler via nätet måste även den som bara äger en surfplatta eller dator med internet betala tv-avgift. Även om han eller hon inte har någon tv. Förändringen har gällt sedan i höstas men först på senare tid har Radiotjänst börjat fråga om personer som saknar tv om de har en surfplatta eller dator med internet.

Något som lett till att Radiotjänst har dragit in tolv miljoner kronor mer än beräknat i början av året.

– Under årets första nio veckor har antalet avgifter ökat med cirka 12 000. Vi har i våra uppskattningar räknat med en ökning om cirka 6 000 avgifter under denna period, sade Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson till TT i går.

ANNONS

Enligt Radiotjänst råder det ingen tvekan om att skyldigheten att betala avgift gäller fler än de som äger en tv-apparat. På sin hemsida skriver de: "Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt och även om utrustningen också kan användas för annat ändamål." Radiotjänst skriver även att de som endast innehar en smart mobil ska betala tv-licens, men eftersom det antalet bedöms vara litet ställs ingen direkt fråga vid kontroll.

GP gav sig ut på stan och frågade ett antal göteborgare vad de tycker om att man måste betala tv-avgift, även om man bara har en surfplatta eller dator med internet.

Henri Kokko, 45, Varberg:

- Om man tittar så tycker jag att det är självklart att man ska vara med och betala. Public service är viktigt och den lilla avgiften får man ta. Om man hävdar att man aldrig tittar får man väl rannsaka sitt samvete och så får man väl strunta i att betala. Det går alltid att komma undan.

Loui Gunnarsson, 22, Floda:

- Det är inte rätt. Det finns ju dem som har en dator och bredband men ändå inte tittar på SVT eller TV4, då tycker jag inte att de ska behöva betala. Även om de använder det för att titta på de kanalerna tycker jag att avgiften bara ska gälla tv-apparater.

Kerstin Larsen, Floda, med barnbarnet Axel Paganini, 3, Göteborg:

- Jag är inte själv berörd eftersom jag länge har haft tv och betalat tv-avgiften. Men jag tycker att det är rättvist att alla är med och betalar. Ipad och liknande ersätter ju många gånger tv:n. Jag tror att om man har möjlighet att titta så gör man det.

Beatrice Rygaard, 17, Mölnlycke:

- Jag tycker att det är rätt att man får vara med och betala. Om man har en surfplatta så använder man ju den ofta för att ta del av samma saker som på tv. Jag tror att de flesta som har en surfplatta eller bärbar dator tittar på SVT eller TV4 på den. Om man inte gör det är jag inte riktigt säker men jag tycker nog att alla ska vara med och betala ändå.

Mikaela Engström, 22, Vårgårda:

- Jag är moderat politiker och är bestämt emot att alla ska betala för public service. Om man inte använder SVT tycker jag inte att man ska behöva vara med och finansiera det. Själv får jag de flesta nyheterna från Twitter. Kostnaderna bör fördelas på de som faktiskt använder public service.-

ANNONS