Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kerstin Larsen, Floda, med barnbarnet Axel Paganini, 3, Göteborg: Jag tycker att det är rättvist att alla är med och betalar.

"Rättvist att alla är med och betalar"

Vem ska betala och på vilket sätt? Tv-avgiften har länge varit debatterad. Nu är det jakten på surfplattor och mobiler som står i fokus.

Sedan SVT och TV4 började sända sina kanaler via nätet måste även den som bara äger en surfplatta eller dator med internet betala tv-avgift. Även om han eller hon inte har någon tv. Förändringen har gällt sedan i höstas men först på senare tid har Radiotjänst börjat fråga om personer som saknar tv om de har en surfplatta eller dator med internet.

Något som lett till att Radiotjänst har dragit in tolv miljoner kronor mer än beräknat i början av året.

– Under årets första nio veckor har antalet avgifter ökat med cirka 12 000. Vi har i våra uppskattningar räknat med en ökning om cirka 6 000 avgifter under denna period, sade Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson till TT i går.

Enligt Radiotjänst råder det ingen tvekan om att skyldigheten att betala avgift gäller fler än de som äger en tv-apparat. På sin hemsida skriver de: "Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt och även om utrustningen också kan användas för annat ändamål." Radiotjänst skriver även att de som endast innehar en smart mobil ska betala tv-licens, men eftersom det antalet bedöms vara litet ställs ingen direkt fråga vid kontroll.

GP gav sig ut på stan och frågade ett antal göteborgare vad de tycker om att man måste betala tv-avgift, även om man bara har en surfplatta eller dator med internet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.