Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättsexpert: Tuff uppgift för åklagaren

Åtalet mot den 42-åriga kvinnan kommer att bli en tuff uppgift för åklagaren, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Medan åklagaren måste styrka alla bevis kommer försvararen att ha en enklare möjlighet att ifrågasätta det speciella fallet.

- Det finns mycket den 42-åriga kvinnan har emot sig. Men vi vet inte om pojkvännen fick vetskap om rikedomar i familjen och tog initiativet på eget bevåg. Bevisläget kommer inte att gå att bedöma förrän man har hört alla förhören i domstolen, säger han.

Bevisläget kommer att vara särskilt svårt vad gäller mordet på Arbogakvinnans ex-make. Eftersom förundersökningen kom in sent kommer det att riktas väldigt mycket fokus på polisens sätt att bedriva utredningen, säger Alhem.

Överraskande detaljer

Samtidigt säger kriminologen Mikael Rying att det finns detaljer i åtalet mot den 42-åriga kvinnan som överraskar.

Han hänvisar till att kvinnan i förhör uppges ha sagt "...jag hoppas att sjukhuset har köpt in extra rullstolar för det är många som kommer att få sina knäskålar sönderslagna efter det här, alla som skadar mig, råkar ut för någonting, alla som är elaka mot mig, de har råkat ut för någonting".

- Att hota förhörande poliser är högst ovanligt. Om man nu vill försöka ta sig ur en historia som denna är det inte det bästa man kan göra. Men det verkar inte finnas någon spärr hos henne, säger Rying.

Mikael Rying, som är expert på mord och dödligt våld, säger att fallet är unikt.

- Jag kan inte påminna mig något liknande. Dels är det en kvinna som står åtalad, vilket är ovanligt i sig. Dels ska hon två gånger ha försökt få andra att begå våld, och dessutom är hon åtalad för hot mot tjänsteman och för mutbrott, säger han.

- Samtidigt måste man komma ihåg att hon inte är dömd. Det rör sig än så länge bara om ett åtal. Jag vill inte spekulera i utgången av målet.

Svårt att bedöma

En del av åtalet går ut på att mordet på pappan och mordförsöket på mamman i den 42-åriga kvinnans fall kan vara anstiftan till mord, snarare än mord. Sådant kan vara mycket svårt att bedöma, enligt Rying.

- Allt beror på hur man bedömer hennes roll. Om hon i princip har gjort allting utom att sticka kniven i offren kan man ändå tolka det som att hon varit delaktig i själva mordet, säger han.