Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Rättsexpert: Blir livstid för Arbogakvinnan

Rättsmedicinalverket bedömer att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. De båda kan därmed dömas till fängelse.

Johanna Möller kommer att dömas till livstids fängelse, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem. Men han förutsätter att tingsrättens kommande dom även kommer att prövas i hovrätten.

- Om tingsrätten dömer för alla de åtalade gärningarna, som det ser ut att bli, så är det mer än ett mord för det första. Där tillkommer mordförsöket som hon då också medverkat till. Det kan enligt min personliga uppfattning inte leda till annat än en livstids dom, säger han.

Straffet för 19-åriga Mohammad Rajabi är mer svårbedömt, enligt Alhem.

- Det finns en möjlighet att han påverkats av henne. Han är dessutom ung. Det är svårare att bedöma men jag skulle tro att det blir ett tidsbestämt straff, säger han.

Krävs mycket

För att någon ska bli bedömd som allvarligt psykiskt störd i juridisk mening ska många parametrar uppfyllas. Personen i fråga ska också bedömas ha ett fortsatt behov av rättspsykiatrisk vård och det ska finnas en risk för återfall.

Sven-Erik Alhem är inte förvånad över att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi bedöms vara allvarligt psykiskt störda.

- Det är ganska långsökt att tro att man skulle vara fullständigt frisk om man är beredd att begå den här typen av gärningar. Men störningen är ofta inte så pass långtgående att den klassas in under begreppet allvarligt psykisk störning, säger han.

Skyldiga till mord

I sitt underlag till beslut om att de åtalade skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning skrev Västmanlands tingsrätt att både 42-åriga Johanna Möller och hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi anses skyldiga till brott.

Enligt tingsrätten har Mohammad Rajabi gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016. Johanna Möller har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin make den 7–8 augusti 2015. Vidare till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.

TT har utan framgång sökt både Mohammad Rajabis och Johanna Möllers försvarsadvokater. Till P4 Västmanland säger advokat Lars Jähresten att han inte är förvånad över utlåtandet gällande hans klient, Mohammad Rajabi.

Huvudförhandlingen i målet återupptas den 7 augusti. Då väntas åklagaren lägga fram sina yrkanden till påföljder för de åtalade.

- Då kommer det främst bli fråga om hur gammal min klient är och vilket straff han i så fall ska ha, säger advokat Lars Jähresten till P4 Västmanland.

- Är han under 21 när gärningen begicks så får han ju inte livstids fängelse.

Domen beräknas falla omkring två veckor senare.