Rättegången måste göras om efter nya uppgifterna

Tingsrätten ansåg att det var bevisat att mannen i 65-årsåldern mördat sin flickvän genom att tända eld på skärgårdshuset som hon befann sig i. Men nu måste rättegången göras om - på grund av jäv. Under den rättspsykiatriska undersökningen ska han ha lämnat en ny version om vad som hänt.

ANNONS
|

Under tisdagen skulle rättegången mot den man som misstänks för mordet på sin flickvän ha avslutats. Men i stället kom beskedet om att rättegången i tingrätten måste göras om. Anledningen - jäv. – Tingsrätten, efter huvudförhandlingen, kom fram till att det fanns övertygande bevisning om min klients skuld. Men han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Under den här rättspsykiatriska undersökningen har han lämnat helt nya uppgifter om vad det är som har hänt. I och med att man kommer med nya uppgifter ansåg tingsrätten att man inte kan utesluta att de uppgifterna kommer att ha betydelse i skuldfrågan. Och har man en gång kommit fram till att han är skyldig till mord så kan de inte objektivt rättsbedöma de nya uppgifterna och då är det jäv, säger Kerstin Koorti, advokat på Advokatfirman Zettergren & Lagercrantz AB, som försvarar mannen. Varför har han inte lämnat de uppgifterna tidigare? – Det får du fråga honom om. Vad är det för uppgifter som kommit fram? – Det vill jag inte berätta utan det är han som ska berätta det inför domstol.

ANNONS

LÄS MER: Misstänkta pojkvännens första ord efter mordkvällen

Nya förhör med mannen

Först och främst kommer tingsrätten att lotta om målet till nya domare. Därefter kommer nya polisförhör att hållas med mannen. – Sedan blir det en ny huvudförhandling och då får han på nytt berätta inför domstol. GP söker åklagaren. Enligt ett pressmeddelande från tingsrätten ska hon ha argumenterat för att man skulle ignorera de nya uppgifterna eftersom mannen lämnat olika versioner om vad som hänt i olika förhör.

Utöver nya förhör måste man komplettera med ett utlåtande från Nationellt forensiskt center, NFC, för att se om det kan ha gått till på det sätt som mannen nu påstår.

– Det är viktigt att notera att varken domarna i målet eller tingsrätten har gjort något fel, utan det är den uppkomna situationen som sådan som gör att jäv föreligger. Det ska också framhållas att en sådan situation som uppkommit i detta mål är väldigt ovanlig, säger ordföranden, lagmannen Petra Lundh i en kommentar.

LÄS MER: Sista sms:et före det misstänkta mordet

Tände eld på huset hon befann sig i

Det var vid midnatt den femte juni i förra året som mannen i 65-årsåldern sågs - endast iklädd ett par kalsonger - gående på en väg på en ö i Haninge kommun. För kvinnan som mötte mannen berättade han om hur ett hus brann och till slut kom det fram att hans flickvän var kvar inne i huset. När räddningstjänsten kom till platsen var flickvännen redan död. Polisen misstänkte snart att mannen låg bakom branden och på så sätt mord på kvinnan. Han åtalades för att ha "dödat NN genom att anlägga en brand i det hus där hon befann sig. Döden orsakades av kolmonoxidförgiftning och/eller brännskador", skrev åklagaren i stämningsansökan. Tingsrätten ansåg att det var bevisat att mannen mördade sin flickvän. På sin hemsida skrev Södertörns tingsrätt att de anser att "det föreligger övertygande bevisning om att den tilltalade har begått den i målet åtalade gärningen". De bestämde att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt Rättsmedicinalverket undersökning så lider inte mannen idag av någon allvarligt psykisk störning. Han har inte heller begått brottet för att han var påverkad av någon allvarlig psykisk störning. Men det var som sagt under denna undersökning som han ska ha lämnat de nya uppgifterna.

ANNONS

"Chockad"

Mannen har från början nekat till brott, – Jag är chockad, chockad av hela händelsen, jag kan varken förneka eller bekräfta förstår du... Situationen, jag kan varken inte bekräfta motsatsen heller, sa han själv om anklagelserna i det första förhöret. Han har under polisförhören sagt att han har stora minnesluckor från mordkvällen och att han bara minns delar av den, som att han såg rök och eld. Under utredningen har det framkommit att kvinnan ville avsluta förhållandet.

ANNONS