Den åtalade pojken, som i dag är 16 år, nekar till brott.
Den åtalade pojken, som i dag är 16 år, nekar till brott.

Advokat: "Svag bevisning mot 16-åringen"

ANNONS
|

- Jag tror att han från början har trott att alla snart skulle förstå att det här var ett missförstånd. När han insåg att de inte fattar detta, så har han tagit det oerhört hårt och reagerat som en ung person kan tänkas göra, att man går in i sig själv och mår väldigt dåligt, säger försvarsadvokat Sanna Herlin till TT vid rättegångsstarten i Malmö tingsrätt.

ANNONS

Det var lång kö in till rättegångssalen, men efter bara några minuter fick alla utom de närmaste anhöriga gå ut igen. Av hänsyn till pojkens låga ålder hålls rättegången bakom stängda dörrar.

Vaktmästaren, som besköts med flera skott mot huvud, rygg, arm och ben är på bättringsvägen, men har av läkare avråtts från att medverka i rättegången.

"Ett under"

- Det är en oerhörd tur att han överlevde detta. Det var ju väldigt traumatiska skador han fick och jag tror att behandlande läkare ser det som ett under att han klarat detta, säger hans målsägandebiträde Sven Severin, som kräver mer än 200000 kronor i skadestånd till sin klient.

I polisförhör säger vaktmästaren att han inte minns någonting av den här natten, då han arbetade med att salta snöiga gångvägar i ett bostadsområde. Han har inga fiender och kan bara löst spekulera om varför någon skulle ge sig på honom. Åklagaren har inte heller gett sig in på att försöka beskriva något motiv till skjutningen.

Teknisk bevisning

Vapnet är inte hittat och åklagarens främsta vittne har bara sett händelsen på långt håll. I stället är det teknisk bevisning, som till exempel fotavtryck i snön och krutstänk på en jacka som hittats hemma hos pojken som åtalet bygger på.

ANNONS

- Nu är det domstolen som ska värdera bevisningen, men jag har ändå uppfattningen att det är en ganska svag bevisning, säger Sanna Herlin.

Det finns en naturlig förklaring till krutstänket och det är inte bevisat att 16-åringen hade jackan på sig just den natten. Det finns också osäkerhet kring fotavtrycket, påpekar hon.

- Han har ju redan från början förklarat för polisen vad han har gjort den här kvällen och lämnat uppgifter för att det han säger ska kunna kontrolleras.

TT

Fakta: Åklagarens bevisning

Den i dag 16-årige pojken nekar till brott. Han är åtalad för mordförsök i Malmö natten till den 8 februari.

Det skedde i ett bostadsområde och trots att det var mitt i natten var det flera personer som gjorde iakttagelser. Åtta av dem ska medverka i rättegången.

Åklagaren har också kallat två taxichaufförer som vittnen, båda ska ha kört den åtalade under natten.

I den tekniska bevisningen finns bland annat en cigarettfimp som hittats på den plats där han ska ha tagit en taxi efter dådet.

På den åtalade pojkens händer, jacka och handskar har tändsatspartiklar hittats. Dessa har jämförts med sammansättningen i en patronhylsa som hittats på platsen.

Fotavtryck i snön på brottsplatsen kopplas enligt stämningsansökan också till den åtalades skor.

Pojken har genomgått en mindre rättpsykiatrisk undersökning och enligt den kan han misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Källa: Malmö tingsrätt

ANNONS