Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till den nazistiska gruppen NMR sätter upp en banderoll på fasaden till Kulturhuset i Stockholm. Arkivbild.

Rättegång kan bli del av nazisters propaganda

Den kommande rättegången mot 17 anhängare till nazistiska NMR kan användas som vapen i organisationens propaganda. Genom att utmåla sig själva som förföljda av staten kan nazisterna locka anhängare och stärka gruppens sammanhållning, tror expert.

Våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Nu väcks åtal mot 17 personer med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Flera av dem riskerar fängelsestraff, men Heléne Lööw, historiker och specialist på högerextrema rörelser, tror inte att det avskräcker nazisterna från framtida manifestationer.

- Det är något man förväntar sig och ses som en bekräftelse på att man är en motståndsman och att systemet är där för att förtrycka en, säger hon.

Kan locka fler

Tvärtom kan en rättegång mot NMR:s anhängare komma att användas som ett vapen i nazigruppens propaganda.

- Den kan användas i en retorik som går ut på att staten slår till mot dem. Det är något som kan locka fler och det stärker gruppen internt, säger Lööw.

NMR bedrev under hösten valkampanj på flera håll i landet och försökte ta sig in i kommunfullmäktige i Boden, Ludvika och Kungälv. Kampanjen måste dock beskrivas som ett fiasko. Organisationen lockade inte mer än drygt 2000 röster i hela landet och lyckades inte få mandat i någon av kommunerna.

Enligt Heléne Lööw behöver det dock inte spela så stor roll och hon undrar vilka motiv som egentligen låg bakom NMR:s valkampanj.

- Det är inte storleken som är viktig utan aktiviteten. De kan vara extremt synliga även om de inte är så många. I den bemärkelsen är de skickliga, säger hon.

Flera aktioner

Under veckorna efter valet har NMR genomfört flera aktioner. I Stockholm firade anhängare ner sig själva med rep längs Kulturhusets fasad och hängde en banderoll på glasväggen, en symbolisk markering mot en fotoutställning med porträtt av personer som överlevt förintelsen.

- Det är jätteviktigt för dem att de fortsätter att visa upp sig med de här aktionerna, säger Lööw.

NMR kan mäta framgång på fler sätt än genom röster i val. Organisationen försöker förskjuta betydelsen av centrala värdeladdade ord som "yttrandefrihet". Här passar en rättegång där anhängare anklagas för hets mot folkgrupp väl in i nazisternas världsbild.

- På sikt handlar det om att förskjuta debatten och om hur deras språkbruk och agenda smyger sig in i offentligheten, säger Heléne Lööw.