Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsdomstolen slår fast att det var rätt att avskeda en polisman som sjukanmälde sig för att fortsätta semestra på Seychellerna. Arkivbild.
Arbetsdomstolen slår fast att det var rätt att avskeda en polisman som sjukanmälde sig för att fortsätta semestra på Seychellerna. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Rätt att sparka polis – sjukanmälde från paradisö

Arbetsdomstolen (AD) slår fast att det var rätt att avskeda den polisman som sjukanmälde sig för att fortsätta semestra på Seychellerna, rapporterar Hela Hälsingland.

En polis i Hälsingland trotsade en avslagen semesteransökan, reste till afrikanska Seychellerna och sjukanmälde sig via sms från paradiset. För detta valde Polismyndigheten att avskeda honom.

Mannen själv anser inte att han har gjort något fel. Han säger att han har mått dåligt under 15 års tid på grund av kränkande särbehandling från myndigheten. När han sedan fick nej på sin semesteransökan förvärrades hans psykiska hälsa. Och under resan drabbades han av en så stark stressreaktion att det var omöjligt att återvända till arbetet i tid.

Förklaringen backas av den fackliga organisationen Polisförbundet som i höstas stämde myndigheten i AD.

Polismyndigheten å sin sida anser att mannen sjukskrev sig enbart för att kunna fullfölja sin semesterresa och att denne därmed agerat illojalt mot arbetsgivaren.

Efter att ha granskat ärendet, går AD på myndighetens linje och konstaterar att avskedandet har stöd i lagen. Avgörandet kan inte överklagas.