Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räkfrågan delar västkusten

Våra älskade fredagsräkor fick rött ljus och hamnade plötsligt mitt i medieströmmen. I eftermiddag ska stormen kring räkfrågan diskuteras i Almedalen.

Världsnaturfonden (WWF) satte rött ljus för nordhavsräkan i början av februari i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Dagen efter det röda ljuset för räkan gick hela fiskeflottan, med 60 båtar på Västkusten, ut och sa att de ville testa sig för en miljömärkning, säger Linda Sörnäs, kommunikationschef på Marine Stewardship Council, MSC, som tagit fram en certifiering för miljömärkt fisk.

Sedan i vintras har frågan om hur hotade räkorna är böljat fram och tillbaka. En del handlare och butiker har slutat sälja nordhavsräkor medan andra fortsatt. På samma sätt har konsumenterna hanterat räkfrågan på olika sätt, vissa avstår räkor helt medan andra har fortsatt unna sig fredagsmyset som vanligt.

Men hur ser framtiden för nordhavsräkan ut egentligen? Ledde mediestormen till fler hållbara räkor på tallriken? Det är några av frågorna som tas upp när MSC anordnar en paneldebatt under rubriken "Trygga räkan" i Almedalen på måndagskvällen.

I panelen medverkar hållbara räkor på tallriken? Det är några av frågorna som tas upp när MSC anordnar en paneldebatt under rubriken "Trygga räkan" i Almedalen på måndagskvällen.

I panelen medverkar bland andra Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, Åsa Andersson, chef för vattenmiljö hos Världsnaturfonden och fiskaren Peter Olsson från Fiskareföreningen Norden.

- När debatten är över hoppas vi kunna titta framåt och kanske få veta mer om hur fiskeflottan kan klara miljökraven, säger Linda Sörnäs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.