Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konspiratörer tror att någon kan förbereda sabotage mot fler Teracommaster, menar räddningschefen.

Räddningstjänstens uniformer stulna

Räddningschefen misstänker att tjuvarna var ute efter klippverktyg för att göra inbrott, uniformer för att utge sig för att vara räddningstjänsten eller att det var en slump att det blev en brandstation som utsattes för inbrott. Oavsett motiv är det oroväckande att uniformerna är på vift.

I söndags kväll fick brandstationen i Vittsjö i Skåne larm om en viltolycka. Men när personalen kom in på stationen insåg man att det saknades larmställ. Alltså den typen av uniform som räddningstjänsten har på sig när man åker ut på larm.

– Det var bråttom ut på larm så de som kom in fick ta andras ställ istället, berättar räddningschef Daniel Sirensjö vid Räddningstjänsten Hässleholm.

Stationen i Vittsjö är ett frivilligt räddningsvärn. I och med fördröjningen fick de larma ytterligare en enhet till viltolyckan.

Tillbaka på stationen började de inventera vad som stulits. Listan lade de sedan ut på Twitter.

Det skulle visa sig att tjuvarna tagit sig in genom ett toalettfönster. Utöver det som stulits hade tjuvarna dessutom lagt toalettborsten utanför toaletten. 

– Vi är förvånade av inbrottet. De har stulit två kompletta larmställ, men de har plockat ihop dessa från olika håll och kanter så det inte är samma nummer, förklarar Sirensjö.

Han ser tre olika möjliga förklaringar till varför någon skulle stjäla räddningstjänstens larmställ. Antingen var det ett välplanerat brott eller en slump, menar räddningschefen.

– Antingen var man ute efter våra klippverktyg som vi använder för att klippa upp bilar vid olyckor. Med dessa kan man ta sig in hos guldsmeder och bända upp eller klippa av galler. De går igenom allt så de är bra vid inbrott. Det har hänt tidigare utanför Linköping, berättar Sirensjö.

Men eftersom Vittsjöstationen är ett värn så har de inga klippverktyg. Därför kan tjuvarna ha tagit larmställen som en nödlösning, menar räddningschefen.

Eller så var det just larmställen tjuvarna var ute efter. Men att man skulle varit efter dem i egenskap av arbetskläder menar Sirensjö är osannolikt eftersom det inte är praktiska kläder att jobba i. De är nämligen både varma och otympliga.

– Därför tror vi att de kanske vill använda våra uniformer för att utge sig för att vara räddningstjänst, i syfte att ta sig in hos allmänheten för att rekognoscera inför inbrott eller för att genomföra inbrott, säger räddningschef Daniel Sirensjö.

Men det finns ytterligare ett spår som dykt upp när räddningstjänsten spridit nyheten via sociala medier. Bland de tusentals delningarna på Facebook syns en helt annan teori.

– Det är många konspirationsteoretiker som drar paralleller till sabotagen av Teracommaster. Det är sådana personer som förbereder sig inför nästa stora krig som tror att våra ställ kan användas för att ta sig in till skyddsobjekt och genomföra sabotage, berättar räddningschef Daniel Sirensjö.

Den sista förklaringsmodellen är den enklaste. Nämligen att det var en slump att inbrottet genomfördes på en brandstation.

– Det kan ha varit antingen kringresande tjuvar som inte hade koll på vad det var för ställe de gjorde inbrott på. Eller lokala förmågor som bara skulle göra något bus, menar Sirensjö.

Det enda man vet med säkerhet på räddningstjänsten är att en automatisk uppdatering genomfördes på den stulna surfplattan under fredag morgon och att den med säkerhet hade försvunnit innan söndag kväll. Genom sociala medier fick de dessutom veta att det varit inbrottsförsök på Ljungby brandstation, men att det inte stulits något. På den ena kom tjuvarna in men stal inget, i det fallet kanske de var ute efter klippverktyg. Och på det andra fanns det ett inbrottslarm.

– Vi vet inte vad motivet var, men vi vill varna allmänheten. Ser man några larmställ på vift så är det våra och gör någon hembesök i larmställ så är det inte vi. Larmställen är till för brandbekämpning och insats. Vi ber allmänheten att vara vaksamma, säger räddningschef Daniel Sirensjö vid Räddningstjänsten Hässleholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.