Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Räddningstjänsten: Personalen krigar verkligen

Kampen mot skogsbränderna har pågått i en vecka. Mer hjälp från utlandet är på väg, men samtidigt spår SMHI fortsatt torka och extrem värme även nästa vecka.

De fyra stora bränderna som härjar har en total areal på 20 000 hektar. Sedan har ett antal småbränder en sammanlagd areal på 5 000 hektar, enligt mätningar som MSB gjort tillsammans med Kustbevakningen. Totalt brinner 25 000 hektar skog i Sverige just nu, vilket motsvarar ungefär 35 700 fotbollsplaner.

Men även om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ser en liten stabilisering vågar man inte vara för optimistiska i nuläget.

- Läget är fortfarande allvarligt, men har inte förvärrats i stort jämfört med i går, säger den operativa chefen Britta Ramberg vid en presskonferens på MSB.

- Vi ser en liten stabilisering eller förbättring av läget, men det finns ingen anledning till att vara för optimistiska.

MSB:s samordnare Peter Arnevall säger att man fått försiktigt positiva signaler från de olika brandhärdarna. På de flesta ställen har man kunnat arbeta efter plan och kan hålla och begränsa bränderna.

- Även i Kårböle, där den största branden finns, har man lyckats arbeta fram en plan som man har goda förhoppningar om att hålla. Man bygger begränsningslinjer några kilometer framför branden, och flygplanen fortsätter att vattenbomba där, säger han.

Två orosmoln

Arnevall ser två orosmoln. Dels ett åskoväder som kommer in över Norrbotten och Västerbotten under söndagskvällen, dels de höga temperaturerna som ger extremt hög brandrisk.

Men räddningstjänsterna bedömer resursläget som relativt gott. Robert Strid, räddningsledare i Färila, berättade vid en presskonferens i Färila där om att läget är "försiktigt positivt."

- Vi jobbar med våra begränsningslinjer. Vi har bättre förhållanden vad gäller vädret just nu, men varmt väder väntar längre fram. Just nu handlar det mycket om analys i staben och vi tittar längre fram, säger Robert Strid.

Bästa natten hittills

Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland, är också försiktigt positiv:

- Det här har helt klart varit den bästa natten hittills, säger han

Enligt Nornholm mår personalen ute i fält under omständigheterna bra.

- De är vid gott humör. Vi börjar se att det arbete vi har lagt ner ger resultat. Så nu försöker vi pusha på dem.

Han säger att man nu kommer närmare och närmare målet i släckningsarbetet.

- Personalen krigar verkligen.

Östersunds-Posten har träffat Magnus Proos, en av de brandmän som jobbat vid branden i Fågelsjö/Lillåsen, som av MSB betecknas som en av de värsta. Han blev inringd för att arbeta på sin första semesterdag.

- Måndag och tisdag var kaotiska dagar då elden tog sig enormt mycket. Vi var inne och släckte i kärnelden, sedan vände vinden lite på eftermiddagen – trubbel direkt. Flera slangar brann av, elden vände och vi fick röken i ansiktet. Vi fick dra ut slangarna och flytta därifrån.

- Det har brunnit i trädtopparna och träden är helt kolsvarta. Tänk dig hur det ser ut och låter där. Det är flera tusen grader och elden suger in syre åt sig själv.

MSB har tackat ja till ett franskt erbjudande om att skicka 60 brandbekämpare, specialiserade på svår terräng. Under lördagen färdades även 139 brandbekämpare och 44 fordon från Polen mot brandområdena.

Ett 50-tal personer med tillhörande utrustning från Tyskland kommer också att bidra med hjälp.

Allvarligt läge

Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt. Och väderprognosen ger föga hopp om lindring. I mitten av veckan väntas dessutom nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader, enligt SMHI.

- Det finns lite regnskurar i prognosen, framför allt över Norrland. Men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedjan eftersom de rör sig västerifrån. För södra Sverige ser det i nuläget torrt ut, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Många frågar sig hur länge det varma vädret kan bestå. Något svar finns inte.

- Det finns ju ingen maxtid för hur länge varmluften kan ligga kvar. Att vi skulle ha kvar den här värmen resten av sommaren känns inte troligt, men det finns inget som säger att det inte kan hända.

Sparar resurser

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

- Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Peter Arnevall.

Under natten mot söndag berörs invånare i sex områden av så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten – i Gävleborgs, Dalarnas, och Jämtlands län. Enligt SOS Alarm brann det på eftermiddagen på drygt 50 ställen i skog och mark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.