Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) får hård kritik av hjälporganisationerna för den skärpta flyktingpolitiken.

Rädda Barnen sågar tuffare migrationspolitik

Rädda Barnen riktar hård kritik mot att papperslösa barn inte ska få gå i skolan. Socialdemokraterna deltar i ett politiskt spel, anser organisationen.

- Det som upprör oss mest, och som på många vis är ett märkligt beslut och i strid med barnkonventionen, är att man drar in möjligheten till utbildning för barn och om vi förstår det här rätt, försörjningsstöd till barn, säger Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattsson till TT.

- Det är inte barnet som har gjort valet att leva som papperslös, utan det är föräldrarna. Och Sverige har inte rätt att sätta de här barnen i den här situationen.

Levande pjäser

Det är förvisso rimligt att Sverige ställer krav på att andra EU-länder tar ett större ansvar och tar emot fler flyktingar, anser han.

- Men det som Socialdemokraterna gör är att de deltar i ett politiskt spel i Europa där flyktingar blivit levande pjäser, säger Ola Mattsson.

Att Sverige ska ha en reglerad invandring, ja, det är rimligt, det tycker också Rädda Barnen, enligt Mattsson.

- Men det blir väldigt naivt av Socialdemokraterna att uttrycka sig i form av politisk retorik. Den som har fått avslag ska lämna landet, det är en rimlig förväntan. Men verkligheten ser inte ut så. Det som händer i stället, det är en balansgång det här, är att vi riskerar att få skuggsamhällen och det kommer att växa, säger han.

Att ett nej är ett nej, som statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker det, så enkelt är det inte, enligt Ola Mattsson.

- Man måste förhålla sig till den verklighet människor befinner sig i, med svåra eller omöjliga val. Och det är inte barnen som har gjort det här valet och därför ska inte de utsättas för repression, utan det ska ha rätt till utbildning och rätt till nödhjälp, säger han.

Stor oro

Även Röda Korset är kritiskt.

"Vi ser med stor oro på hur retoriken från flera partier nu skärps. Det påverkar inte bara dem som behöver skydd och skulle kunna få det här; det ökar också osäkerheten för dem som redan finns här i Sverige", skriver Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv i ett mejl till TT.

Följderna är ökad oro, speciellt för dem som väntar på besked om familjeåterförening.

"Vi träffar dagligen människor i våra verksamheter som lever i konstant oro för situationen för anhöriga och familj som är kvar i konfliktområden och i flyktingläger; sådana här utspel riskerar att spä på den oron", skriver Ärnlöv.