Socialminister Annika Strandhäll kommenterar regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar och perronger.
Socialminister Annika Strandhäll kommenterar regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar och perronger.

Rökare måste fimpa på uteservering och perrong

Rökning på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer förbjuds, föreslår regeringen. Men det finns i dag ingen majoritet i riksdagen för förslaget.

ANNONS
|

Ministern väljer att presentera sitt förslag på en perrong på Stockholms centralstation. Perronger som också kommer att bli rökfria, om regeringens lagförslag går igenom.

- Jag tycker att det är rimligt att man inte ska behöva utsättas för tobaksrök på sådana här platser, som perronger. 90 procent av befolkningen röker inte.

Det handlar om att motverka tobak i "det offentliga rummet", enligt henne.

ANNONS

Regeringen har sedan tidigare satt upp målet att Sverige ska vara rökfritt 2025. Strandhäll säger att det dock vore ett för drastiskt grepp att föreslå ett totalförbud mot tobak.

- Vi tar ett steg i taget.

Självklart

Hon är övertygad om, säger hon, att det regeringen nu föreslår kommer att kännas lika självklart som rökförbudet på krogen. Regeringen föreslår också att snus måste säljas i förpackningar eller dosor med minst 20 portioner.

- Man ska inte kunna sälja inkörsprodukter, säger socialministern och framhåller att förpackningar med ett mindre antal portioner än 20 kan vara lockande för någon som överväger att börja snusa.

För en tid sedan kom Folkhälsomyndigheten med ett liknande förslag som det regeringen nu presenterar. Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, är positiv.

- Den direkta hälsomässiga vinsten av att förbjuda rökning på exempelvis en perrong kanske inte är så stor. Det är nog inte huvudskälet till förslaget. I stället är det mer ett politiskt ställningstagande. Att man trycker undan rökningen från det offentliga rummet, vilket indirekt kommer att resultera i hälsovinster, säger han till TT.

ANNONS

Spar lidande

Rökningen sjunker i alla länder. Så vilken effekt en sån här åtgärd kommer att få är svårt att säga.

- Men det är utan tvekan så att detta har resulterat i ett mycket stort kostnadsbesparande för sjukvården samt ett stort besparande av lidande. Vi vet också att när man gör åtgärder i den här riktningen, så minskar den ytterligare, säger Johan Carlson.

Men vad tycker rökarna själva? På samma perrong i Stockholm som ministern väljer att presentera sitt förslag träffar TT Jan Emanuelsson från Kinna – med en cigarett i handen.

- Jag tycker det är ett bra förslag.

TT: Trots att du röker själv?

- Ja, men bara ett paket i veckan. Så jag klarar mig.

ANNONS

Inget stöd

Annika Strandhäll är övertygad om att det finns stöd för regeringens förslag i riksdagen, så att lagen kan införas 2019. En lagrådsremiss går till granskning i Lagrådet, med sikte på en proposition till riksdagen i slutet av februari.

Men det finns i dag inget uttalat stöd för förslaget i riksdagen. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej, medan Centern och Sverigedemokraterna vill avvakta propositionen.

- Allt som är dumt kan inte förbjudas, motiverar Emma Henriksson (KD) Kristdemokraternas ståndpunkt.

Det räcker med att C eller SD stödjer förslaget så går det igenom.

TT

Fakta: Förslagen

Regeringens förslag om ett utvidgat rökförbud finns i en lagrådsremiss som skickas på juridisk granskning till Lagrådet. Därefter ska en proposition lämnas till riksdagen den 20 februari.

Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2019.

Den innefattar bland annat rökförbud på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

Butiker som vill sälja tobaksvaror måste ansöka om ett tillstånd, enligt förslag. Det ska bidra till mer kontroll och översyn av försäljningen.

Det blir också, enligt förslaget, skärpta krav för marknadsföring av cigaretter i affärer och skyltfönster.

Regeringens mål är att Sverige ska vara rökfritt om sju år, 2025.

Källa: Regeringskansliet

Fakta: Finns i många länder

Om Sverige förbjuder utomhusrökning på allmänna platser är vi långt ifrån ensamma. USA, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Finland, Danmark, Island och Norge har alla mer eller mindre långtgående förbud mot rökning på offentliga platser.

Det visade en kartläggning som Folkhälsomyndigheten genomförde 2014. Utomhusförbuden skiljer sig åt, men ett flertal länder eller delstater har framför allt förbjudit rökning i och omkring lekplatser samt omkring offentliga byggnader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS