Psykologmordet var väl planerat

ANNONS
|

På onsdagen åtalades mannen för mord, ofredande och olaga hot. I flera år hade han förföljt och terroriserat den 50-åriga psykologen, som han tidigare gått i terapi hos och som han ansåg hade svikit honom.

I brev, SMS och telefonsamtal hotade han henne bland annat till livet. Vid ett telefonsamtal till kvinnan knappt ett år före mordet sa han bland annat: "Det kommer att sluta jävligt illa för Dig!" Ofta stod han också utanför kvinnans bostad och tittade in genom fönstren. Han började också kartlägga kvinnan och hennes familj. Noterade registreringsnumren på deras bilar, tog reda på deras personnummer och privata mobiltelefonnummer.

ANNONS

Kvinnan var rädd för 31-åringen och innan för dörren i familjens villa stod ständigt en baseballträ om 31-åringen skulle dyka upp och bli våldsam. Till sist polisanmälde kvinnan sin före detta patient för ofredande och olaga hot. Mannen blev mycket upprörd över detta och mycket tyder på att det var det som utlöste mordet.

I samband med hoten belades 31-åringen också med ett besöksförbud, som dock gick ut ett par månader före mordet. Kvinnan hade ansökt om nytt förbud men hennes ansökan blev liggande på en åklagares bord. Åklagaren anmäldes men förundersökningen blev nedlagd.

Tidigt på morgonen den 14 augusti beväpnade sig 31-åringen med tre knivar och gömde sig i en portgång på Brogatan i centrala Halmstad i väntan på att psykologen skulle dyka upp på väg till sin mottagning tvärs över gatan. Då hon kom tillsammans med en kvinnlig patient överraskade han henne i trappuppgången och knivhögg henne besinningslöst i halsen och huvudet. Det överfallslarm som hon hade skaffat låg kvar hemma i bostaden och det självförsvarsspray som hon hade i sin handväska han hon aldrig använda. Efter dådet kastade 31-åringen ifrån sig knivarna och gick till polisen där han anmälde sig själv.

I polisförhören berättar 31-åringen själv om hur han till att börja med hyst mycket varma känslor för sin psykolog, men hur känslorna förbyttes till hat och vrede då hon, enligt honom, inte gav honom den vård han behövde och till sist helt bröt kontakten med honom.

ANNONS

Då han på morgonen den 14 augusti stoppade på sig en stilett, en fällkniv och en fiskkniv och begav sig gående in till stan var han fast besluten att döda sin psykolog.

ANNONS