Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I staden Wuhan i Kina där utbrottet startade har mässhallar och idrottshallar omvandlats till temporära sjukhus. Bild: AP
I staden Wuhan i Kina där utbrottet startade har mässhallar och idrottshallar omvandlats till temporära sjukhus. Bild: AP

Psykologiprofessorn om rädslan för coronaviruset

Med över 20 000 smittade och ett hundratal döda har coronaviruset fått stor uppmärksamhet. Trots att endast ett fall är bekräftat i Sverige finns en stor oro för att bli smittad, vilket lett till att människor som antas vara av asiatiskt ursprung utsätts för diskriminering.

Pär Anders Granhag är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har själv märkt av hur människor med asiatiskt ursprung blivit bemötta.

– En god vän som kommer från Kina besökte mig på universitet. Hon berättade att folk tittade konstigt på henne när hon hostade på spårvagnen. Hade hon haft ett munskydd hade det nog varit ännu värre.

Pär Anders Granhag är professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Bild: Göran Olofsson
Pär Anders Granhag är professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Bild: Göran Olofsson

Att vissa personer reagerar på det här sättet är han inte särskilt förvånad över. I grund och botten handlar det om att information är kopplat till våra känslor. Att vi fortfarande inte vet så mycket om coronaviruset kan också spela in.

– Det är en komplex situation för att vi får information från trovärdiga källor men de kan säga olika saker. Det skapar en kognitiv oreda, en mental obalans, som ligger i botten för reaktionen. Man hänger i limbo och vet inte riktigt vem man ska tro på och hur man ska tänka, säger Pär Anders Granhag.

Helt omotiverad reaktion

När vi upplever starka känslor påverkas också vårt sätt att tänka, då går vi mer på känsla än på tanke.

– Om man är rädd, orolig eller arg har man kortare stubin och agerar snabbare. Vi kanske inte agerar så efter att ha funderat över det utan det blir något spontant som man gör, men som är helt omotiverat i de flesta fall, säger Pär Anders Granhag.

LÄS MER: 1177 tvingas ta in extrapersonal – på grund av oro för coronavirus

Att läsa rubriker som "Ingen är immun" och "Alla i hela världen kan bli smittade" kan förstås också skapa obehag och rädsla.

– Det är egentligen inte så konstigt, för det finns inget vaccin. Men tar man bara in den rubriken så kan det leda till oro.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.