Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I staden Wuhan i Kina där utbrottet startade har mässhallar och idrottshallar omvandlats till temporära sjukhus. Bild: AP

Psykologiprofessorn om rädslan för coronaviruset

Med över 20 000 smittade och ett hundratal döda har coronaviruset fått stor uppmärksamhet. Trots att endast ett fall är bekräftat i Sverige finns en stor oro för att bli smittad, vilket lett till att människor som antas vara av asiatiskt ursprung utsätts för diskriminering.

Pär Anders Granhag är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har själv märkt av hur människor med asiatiskt ursprung blivit bemötta.

– En god vän som kommer från Kina besökte mig på universitet. Hon berättade att folk tittade konstigt på henne när hon hostade på spårvagnen. Hade hon haft ett munskydd hade det nog varit ännu värre.

Pär Anders Granhag är professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Bild: Göran Olofsson

Att vissa personer reagerar på det här sättet är han inte särskilt förvånad över. I grund och botten handlar det om att information är kopplat till våra känslor. Att vi fortfarande inte vet så mycket om coronaviruset kan också spela in.

– Det är en komplex situation för att vi får information från trovärdiga källor men de kan säga olika saker. Det skapar en kognitiv oreda, en mental obalans, som ligger i botten för reaktionen. Man hänger i limbo och vet inte riktigt vem man ska tro på och hur man ska tänka, säger Pär Anders Granhag.

Helt omotiverad reaktion

När vi upplever starka känslor påverkas också vårt sätt att tänka, då går vi mer på känsla än på tanke.

– Om man är rädd, orolig eller arg har man kortare stubin och agerar snabbare. Vi kanske inte agerar så efter att ha funderat över det utan det blir något spontant som man gör, men som är helt omotiverat i de flesta fall, säger Pär Anders Granhag.

LÄS MER: 1177 tvingas ta in extrapersonal – på grund av oro för coronavirus

Att läsa rubriker som "Ingen är immun" och "Alla i hela världen kan bli smittade" kan förstås också skapa obehag och rädsla.

– Det är egentligen inte så konstigt, för det finns inget vaccin. Men tar man bara in den rubriken så kan det leda till oro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.