Niklas Qvarnström har startat en Facebookgrupp mot rökstoppet. Här vid protesten på Möllevångstorget i Malmö.
Niklas Qvarnström har startat en Facebookgrupp mot rökstoppet. Här vid protesten på Möllevångstorget i Malmö. Bild: Krister Hansson / TT

Proteströkte mot nya tobakslagen

Alla gillar inte den nya tobakslagen. I Malmö visade några rökare sitt missnöje.

ANNONS
|

Nu har den nya tobakslagen trätt i kraft. Den innebär att det blir rökförbud på exempelvis uteserveringar, lekplatser och utanför butiker.

I protest mot den nya lagen samlades på måndagen en grupp människor på Möllevångstorget i Malmö. De rökte cigaretter och drack kaffe runt ett medtaget bord för att synligt visa sitt missnöje.

-Det är klart att det är bra att det finns rökfria platser, men det måste finnas utrymme för alla i samhället. Därför är jag här, säger Sara Alehed, en av protestdeltagarna.

Protesten arrangerades av författaren Niklas Qvarnström. Han kan förstå dem som inte vill besväras av cigarettrök, men tycker samtidigt att problematiken kan lösas på andra sätt än genom statliga dekret.

ANNONS

-Vissa ställen hade kunnat vara rökfria medan andra inte. Rökning är trots allt en laglig last, men nu gör man det mer till något som bara smutsiga, illaluktande och karaktärssvaga människor ägnar sig åt. Vi tycker det känns orättvist, säger Niklas Qvarnström.

Ida Lokland/TT

ANNONS