Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyresgästföreningen demonstrerar utanför socialdemokraternas kongress i Örebro på fredagen. Bild: Peter Wallberg/TT
Hyresgästföreningen demonstrerar utanför socialdemokraternas kongress i Örebro på fredagen. Bild: Peter Wallberg/TT

Protesterna höll sig utanför kongressalen

Utanför stod demonstranter från Hyresgästföreningen. Men inne på Socialdemokraternas kongress uteblev kritiken mot Januariavtalet nästan helt.

Socialdemokraternas pågående kongress i Örebro är den första gången som partiet är samlat sedan Januariavtalet tecknades. Men av den kritik som tidigare hörts bland annat från fackligt håll märktes mycket lite under den allmänpolitiska debatten under fredagskvällen, då ombuden hade chansen att lyfta de frågor de ville.

LÄS MER: Kommunals ordförande missnöjd med uppgörelsen

Partistyrelsens Ardalan Shekarabi inledde och satte tonen genom att tala om den första socialdemokratiska regeringen, en koalitionsregering med Liberalerna, som tillträdde när världen stod i brand 1918 – och som "hade allting emot sig".

En annan väg möjlig

Ardalan Shekarabi pekade på hur Hjalmar Branting och övriga socialdemokrater hade förmågan att kompromissa och visade att en annan väg var möjlig.

– Och vi ska göra det igen. Vi ska vara i ständig opposition med orättvisor och förändra stegvis.

När kongressdeltagarna kom till Conventum i Örebro på fredagsförmiddagen möttes de av pensionärer som protesterade mot dåliga pensioner och Hyresgästföreningen som demonstrerade mot skrivningar i Januariavtalet som öppnar för marknadshyror på nyproduktion.

Men få talare berörde ens kompromisserna med Centerpartiet och Liberalerna.

En undrade om S bytt kurs

Moa Sahlin från Stockholm var ett undantag. Hon påminde om varför partiet en gång bildades, om kampen mot orättvisor och olika villkor.

– Har Socialdemokraterna bytt riktning? Vi vet att det inte är så, men det är viktigt att det är tydligt också för andra att kursen ligger fast, sa hon.

Hon uppmanade partiet att vara tydligt med avsteg – "berätta när vi ville annat" – och att fortsätta arbetet för trygga och justa jobb.

Stambanorna större samtalsämne

Hon fick visserligen kvällens största jubel – men följdes sedan av en ström av talare som lyfte behovet av bättre service i glesbygden, bättre järnvägsförbindelser i just den del av landet där vederbörande hörde hemma eller att Socialdemokraterna ska ta på sig ledartröjan i en grön omställning.

För partistyrelsen talade även Ylva Johansson och hon garanterade visserligen att Socialdemokraterna alltid kommer att ta strid för arbetarna och att kampen mot allmän visstid och hyvling fortsätter. Men hon försvarade också Januariavtalet.

– Efter det valresultat som blev, är det försvar som gäller. Det är där vi står idag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.