Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linnéuniversitetet tillsatte en utredning mot professorn som nu är klar. Arkivbild.

Professor anklagas för sextrakasserier

En professor vid Linnéuniversitetet i Växjö anklagas för att under flera år ha sexuellt trakasserat studenter och kollegor, skriver Smålandsposten. Det framgår av en internutredning som universitetet gjort.

I vintras anmälde 15 studenter professorn till skolan för sexuella trakasserier. Mannen ska ha berättat skämt som anspelar på sex och använt metaforer om avsugning och parning i sin undervisning. En kvinnlig student fick frågan om hon tänkte på sex vid en gruppövning.

Lärarens agerande har uppmärksammats tidigare. 2016 skickade studenter in ett klagomål om hans sexistiska skämt och hösten 2017 skrev 21 studenter på ytterligare ett klagomål mot honom. Enligt utredningen förekom klagomål från kvinnliga kollegor mot professorn redan 2002.

Utredningen pekar på att mannen ”systematiskt har använt grova, uppenbara och mer subtila anspelningar på sex". Genom åren har han fått tillsägelser att sluta.

- Det här är ett helt oacceptabelt beteende. Rektor har vidtagit åtgärder för att detta inte ska ske igen, säger Thorbjörn Nilsson, tillförordnad universitetsdirektör, till Smålandsposten.