Problemen med Astra Zenecas vaccin kan förstöra Sveriges vaccinationsplan mot covid-19

Målet är att alla svenskar ska erbjudas vaccin mot covid-19 före midsommar. Problemen som uppstått kring svenskbrittiska Astra Zenecas vaccin kan göra att den planen behöver förändras.

ANNONS
|

När Pfizer/Biontech för två veckor sedan aviserade att deras vaccinleveranser tillfälligt skulle minska hade vaccinationen i Sverige just kommit i gång.

– Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om det inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

Nu skriker regionerna efter mer vaccin, efter att vaccinleveranserna nästintill halverats förra veckan: 100 500 doser vecka 2 följdes av 66 300 doser vecka 3.

Ändå är de minskade leveranserna som hittills har påverkat vaccinationen inte ett särskilt stort problem – om man jämför med vad som kan vänta.

ANNONS

LÄS MER:Misstagen som kan ha fällt Astra Zeneca i vaccinracet

Effektiviteten av vaccinet ifrågasatt

Redan under hösten 2020 började frågetecknen att komma kring Astra Zenecas vaccin.

Då var den primära frågan hur bra vaccinet faktiskt var. Det talades om en genomsnittlig effektivitet på omkring 70 procent, medan de snabbaste konkurrenterna i vaccinracet – Pfizer/Biontech och Moderna – presenterade studier som pekade på en 95-procentig skyddseffekt.

Men effektiviteten skulle, om resultaten stod sig, ändå vara acceptabel menade Anders Tegnell. Astra Zenecas vaccin hade trots allt en nyckelroll för att Sverige snabbt skulle kunna vaccinera befolkningen, få upp en immunitet och minska antalet sjuka och döda.

Färre vaccindoser från Astra

Målet med vaccination före sommaren lades fram samtidigt som regionerna i december skrev in de beräknade leveranserna av Astravaccinet i sina vaccinationsplaner.

LÄS MER:Flera coronavaccin på gång till Sverige – detta skiljer dem åt

Västra Götalandsregionen räknade med omkring 500 000 vaccindoser i februari. 404 900 skulle komma från Astra Zeneca och sätta rejäl skjuts på vaccinationen, när de övriga leverantörerna dröjer med sina stora leveranser.

– Nu ser det inte ut som att det kommer att bli så, utan det vaccinet kommer att komma senare, säger Anders Tegnell nu, vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Han fortsätter:

– Det gör förstås att många kommer att bli vaccinerade senare än vad vi ville. Det gör också att det kommer finnas krav på att vaccinera betydligt fler under en kortare period, under det andra kvartalet. Bägge de sakerna gör att det blir en större utmaning att faktiskt kunna erbjuda alla en vaccination innan sommaren, innan midsommar.

ANNONS

LÄS MER:Därför fick britterna vaccin tre veckor före Sverige

Tegnell: ”Det är ett problem”

Omkring 400 000 Astradoser till Västra Götaland i februari har bytts mot 400 000 Astradoser att dela på i Sverige i februari, enligt vaccinsamordnare Richard Bergströms senaste bud i SVT.

Astra Zeneca har bland annat stött på produktionsproblem i sin belgiska fabrik. Hundratusentals svenskar får vänta på vaccinet längre än vad det var tänkt.

– Det är ett problem, det går inte att säga något annat om det, säger Anders Tegnell.

Regeringen har, genom EU, tecknat avtal med fem olika vaccintillverkare för att sprida ut riskerna. Totalt handlar det om cirka 25 miljoner doser. Samtidigt konstaterar socialminister Lena Hallengren (S):

– Det ligger ju inget vaccin någonstans vare sig hos företagen eller något EU-land och väntar, utan det vaccin som vi får, det använder vi. Är det så att några aktörer levererar mindre då får vi mindre att använda oss utav.

Och det är inte det enda problemet. Förra fredagens rapportering om de minskade leveranserna har följts av frågetecken kring effektiviteten av vaccinet bland äldre.

På torsdagseftermiddagen går Financial Times ut med uppgiften att vaccinet i Tyskland initialt inte kommer att bli godkänt bland personer över 65.

EU-godkännande väntas

Tydligare besked väntas från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, kanske redan under fredagen, 29 januari. Då är tanken att vaccinet ska kunna godkännas för användning i EU. Men osäkerheterna kring effektiviteten bland äldre oroar redan nu i Sverige.

ANNONS

I det initiala skedet bygger nämligen mycket av planen på de stora Astra Zeneca-leveranserna. Samtidigt är det då som det var tänkt att prioritera de äldre som riskerar att bli svårast sjuka i covid-19.

Många frågetecken kvarstår. Inom EU pågår intensiva diskussioner för att pressa på om leveranserna. En stor studie i USA förväntas samtidigt kunna reda ut mer om effektiviteten av Astra Zeneca-vaccinet bland äldre.

– Vi har fortfarande både Pfizer och Moderna som vi kan använda, där det finns bra data att de har god effekt även bland äldre, konstaterar Anders Tegnell.

Men av de företagen väntas inte vaccin till hela Sveriges befolkning före midsommar, även om särskilt Pfizer ska skala upp produktionen. Regionernas, och Sveriges, ursprungliga plan för vaccinationen lär behöva justeras.

LÄS MER:Oklart om Astra Zenecas vaccin skyddar äldre

LÄS MER:Pfizer och Moderna tillverkar boosterdos mot muterade coronavirus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS