Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Privatläkare erbjöd Leif GW vaccin – kan vara bedrägeri

Leif GW Persson vädrade sitt missnöje över den, i hans mening, långsamma vaccinationstakten i Sverige – då kom privatpraktiserande läkare till undsättning. Det framkom i en livesändning i TV4 på tisdagen.
Men erbjudandet kan i själva verket vara ett bedrägeri.
– Vi kan inte helt utesluta att enskilda läkare på något sätt tillskansat sig vaccin på ett felaktigt sätt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Sveriges kändaste – och förmodligen mest rättframme – kriminolog är missnöjd med takten som Sverige vaccinerar sina invånare mot covid-19 i. I en artikel som Aftonbadet publicerade på måndagen funderar Leif GW Persson högt på att flytta till Israel, som leder ligan över störst andel vaccinerade medborgare.

– Det är ju så här i det här landet (Sverige, red. anm.), mellan ett politisk beslut och verkställande ska det passera 100 byråkrater som ska hållas på gott humör. Det tar sån tid, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

LÄS MER: Sveriges vaccinering kan påverkas av Astras problem

”Svenska legitimerade läkare”

När det så var dags för Leif GW Perssons regelbundna medverkan i TV4 Nyhetsmorgon på tisdagen kom Aftonbladets artikel på tal. Den 75-årige kriminologen berättade då att han blivit erbjuden vaccin.

– Efter artikeln har jag blivit kontaktad av privatpraktiserande läkare som säger ”det är inget som helst problem”, de kan ge mig det där omgående.

– Och det är svenska legitimerade läkare och det är tydligen fullt i sin ordning, sa Leif GW Persson.

Han uppgav sig ha blivit väldigt förvånad över erbjudandet och meddelade att sprutorna inte var ”särskilt dyra”.

– Men det är ju inte gratis, det är det inte, sa GW.

LÄS MER: Margit ska vaccineras – kommer inte åt kallelsen

Kan ha fått tag i det på felaktigt sätt

Men det coronavaccin som tilldelas regionerna via Folkhälsomyndigheten ska gå till vaccinationer som är kostnadsfria för den som vaccineras, och vaccinationerna ska ske i enlighet med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Det tydliggör Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, i ett mejl till GP.

”Oss veterligen levereras inget vaccin till helt privatpraktiserande läkare för vaccination mot ersättning. Däremot kan vi inte helt utesluta att enskilda läkare på något sätt tillskansat sig vaccin på ett felaktigt sätt. Det är däremot helt emot vad vi önskar”, skriver han.

LÄS MER: Här vaccineras Härrydas vård- och omsorgspersonal mot corona

Vill inte vänta

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, vill inte kommentera det enskilda fallet. Hon uppger att privata aktörer kan vaccinera, men att det då sker på regionernas uppdrag.

”Enligt överenskommelsen mellan staten och SKR ska vaccinationen vara avgiftsfri för den enskilde. Om någon blir erbjuden vaccin mot betalning så bör man kontakta sin region eller vända sig till polisen. Det handlar då sannolikt om ett bedrägeriförsök”, säger hon i ett uttalande.

Till Expressen säger Leif GW Persson att det var två välrenommerade privatpraktiserande läkare som hörde av sig och erbjöd honom Pfizers vaccin. Vilka läkarna är, eller vad vaccinationen skulle kosta, vill han däremot inte säga.

Han ska nu ta reda på om erbjudandet är lagligt.

– Jag ska försöka reda ut det under dagen. Men om det är fullt i sin lagliga ordning, så tänker inte jag sitta och vänta i sju år på att fru Spak och hennes medarbetare ska kunna sticka mig i armen, säger GW till Expressen.

GP söker Leif GW Persson samt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

LÄS MER: Därför lär de flesta i Sverige erbjudas ett sämre coronavaccin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.