Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Privat utredning friade morddömd

Miljonsatsningen höll hela vägen. Hovrätten i Malmö frikänner 68-årige Bertil Fors från mordanklagelsen och ger tillbaka de pengar han lagt ut för sitt försvar. Att åtalade köper egna experter kan bli en växande trend.

– Jag tror att det blir allt vanligare att man som åtalad inte kommer att nöja sig med vad polis eller åklagare säger. Jag tror också att det växer fram en utredningsapparat med en mer aktiv advokatsida som servas av utredare, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem till TT.

Han medger att det här skapar rättviseproblem, eftersom alla inte har råd att ligga ute med miljonbelopp, som Fors fått göra.

– Att den som är rik har lättare att få sin rätt tillgodosedd, det är ett jättebekymmer, säger Alhem.

Fälldes av handavtryck

Företagaren Bertil Fors från Tingsryd dömdes i Lunds tingsrätt till tio års fängelse för mordet 1986 på en 79-årig man i Eslöv. Han fälldes med ett handavtryck på brottsplatsen som enda bevis. Efter tingsrättsdomen anlitade han försvarsadvokaterna Johan Eriksson och Lars Kruse, samt engagerade kriminalteknisk expertis från nätverket Rättskonsulterna.

På ett helt annat sätt än i tingsrätten ifrågasattes åklagarens bevisning och hovrättens beslut blev också att bevisen inte håller för fällande dom. På fredagen var Bertil Fors och hans fru Gärd på plats och hämtade domen. Han menar att advokaternas och Rättskonsulternas insats varit avgörande.

– Det är min fru och de som har gjort hela jobbet, säger han.

– Vi fick ta Bertils pensionsförsäkring till det här. Hade han fått livstid hade han ju inte haft någon nytta av den, säger Gärd Fors.

Går inte till HD

Makarna är kritiska till polisens och åklagarens insatser och förvarnar om skadeståndskrav.

– Man tar inte ifrån en människa tio månader av hans liv på det här sättet.

För kammaråklagare Magdalena Holmberg kom frikännandet inte oväntat. Hon anser ändå inte att åtalet varit omotiverat, eftersom Fors fälldes i tingsrätten. Några planer på att gå till Högsta domstolen har hon inte.

– Nej, det här är ändstationen, säger hon.

Genom den friande domen riskerar det snart 25 år gamla mordet på 79-åringen i Eslöv att bli för evigt ouppklarat. Något nytt aktivt utredningsarbete i fallet planeras inte.

– Det saknas förutsättningar för det, säger kommissarie Börje Sjöholm på länskriminalen i Skåne.(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.