Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren och journalisten Mina Dennert är årets Anna Lindh-pristagare.

Prisas för arbete mot hat och falska nyheter

Författaren och journalisten Mina Dennert. Där har ni årets Anna Lindh-pristagare. Hon prisas för sitt arbete mot hat, kränkningar och falska nyheter via Facebook-gruppen #jagär här.

- Det känns faktiskt väldigt, väldigt bra. Vi är ju i en skakig digital tid där mycket information flödar men där det inte alltid är helt seriösa aktörer bakom, säger Dennert till TT.

Priset delas årligen ut till en person eller grupp som arbetat eller arbetar i den mördade dåvarande utrikesminister Anna Lindhs (S) "anda för demokrati och mänskliga rättigheter".

Lena Hjelm-Wallén (S), ordförande i Anna Lindhs minnesfond, skriver i ett pressmeddelande att Dennert visat civilkurage och stärkt människor i att stå upp mot hot och hat.

Facebook-gruppen har nu cirka 74 000 medlemmar som försöker förändra debattklimatet i Sverige och låta fler få komma till tals.

Dennert säger att politiker, journalister och kulturpersonligheter – särskilt kvinnor – varit utsatta länge men att brexit-omröstningen i Storbritannien och valet av Donald Trump till USA:s president blivit ögonöppnare.

- Jag tror inte att den breda allmänheten riktigt har förstått tidigare hur viktigt det här är för hela vår demokrati.