Neuroforskaren Maiken Nedergaard är verksam vid Köpenhamns universitet och University of Rochester.
Neuroforskaren Maiken Nedergaard är verksam vid Köpenhamns universitet och University of Rochester.

Prisas för upptäckt av hjärnans reningsverk

Upptäckten av hjärnans eget reningsverk beskrivs som revolutionerande. Nu tilldelas den danska forskaren Maiken Nedergaard Erik K Fernströmsstiftelsens stora nordiska pris på en miljon kronor.

ANNONS
|

Hon har kartlagt hur det går till när hjärnan gör sig av med uttjänta proteiner och liknar det själv vid en tvättmaskin. Genom ett utrymme i hjärnan som kallas det perivaskulära rummet passerar cerebrospinalvätska som sköljer bort de uttjänta proteiner som hjärnan inte längre behöver.

Hjärtat pumpar inte bara runt blod i vår kropp, utan även cerebrospinalvätska genom det perivaskulära rummet i hjärnan. Särskilt effektiv är denna process när vi sover – och den fungerar bättre hos yngre än hos äldre.

"När vi sover sänks hjärtslagens takt och hjärtats pumpaktivitet ökar, vilket gör att systemet fungerar optimalt. Men när vi åldras blir våra kärl stelare. Även om hjärtat klarar av att pumpa runt blod i kroppen, så är det inte tillräckligt för att kunna pumpa vätskan i hjärnan lika bra som förr. Tvättprogrammet blir inte lika effektivt", förklarar Maiken Nedergaard i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

ANNONS

Maiken Nedergaard är professor i neurologi vid Köpenhamns universitet och University of Rochester i USA.

TT

ANNONS