Pris för partiklarnas poltergeist

ANNONS
|

De båda pristagarna, kanadensaren Arthur McDonald och japanen Takaaki Kajita, får priset för att ha visat att neutriner kan "byta skepnad" - och därför måste ha en massa.

Upptäckten har, enligt Nobelkommittén för fysik, varit epokgörande för partikelfysiken.

Arthur McDonald verkar inte ha något emot att hamna i strålkastarljuset, även om han beskriver upplevelsen som "skrämmande". Vad han ska göra med prispengarna har han inte hunnit tänka på, även om han ser fram emot resan till Stockholm i december.

-Stockholm är en av mina favoritstäder.

"Kollade e-post"

Även japanen Takaaki Kajita underrättades på telefon strax innan nyheten blev offentlig.

-Jag var på mitt kontor och kollade min e-post. Det var en stor överraskning och helt otroligt, säger Takaaki Kajita.

Trots att neutriner är en av universums vanligaste partiklar vet vi väldigt lite om dem. Partikeln förutsades redan 1930, men innan den upptäcktes i mitten av 1950-talet kallades den för "poltergeist", eftersom den var så gåtfull.

ANNONS

-De finns överallt. Vi bombarderas av miljarder neutriner varje sekund, säger Per Delsing, professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola.

Rent vatten

För att studera dem har forskarna byggt underjordiska anläggningar för att experimenten inte ska störas av "brus", som spontana radioaktiva sönderfall.

En av dessa, som finns i Japan, består av en stor tank 1 000 meter under jord. Tanken är fylld med vatten som är så rent att ljustrålarna kan färdas 70 meter innan ljustyrkan halveras, jämfört med några få meter i en vanlig pool.

Inuti tanken finns 11 000 detektorer som ska upptäcka extremt svaga ljusblixtar. De flesta neutriner passerar nämligen rakt igenom vattnet, men då och då kolliderar de med en atomkärna eller en elektron varpå laddade partiklar bildas.

Nya områden

Och det var vid anläggningar som dessa som Takaaki Kajita och Arthur McDonald i slutet av 1990- respektive början av 2000-talet upptäckte att neutriner byter skepnad på sin väg från exempelvis solen till jorden.

Detta innebar samtidigt att neutriner har en massa, något som anses ha stor betydelse inom partikelfysiken eftersom "standardmodellen" av materiens minsta beståndsdelar förutsätter att neutriner saknar massa.

På så sätt visar de båda forskarnas upptäckter att standardmodellen inte kan vara den kompletta teorin för hur universums minsta beståndsdelar fungerar.

-Det öppnar upp helt nya områden, säger Per Delsing.

Arthur McDonald föddes år 1943 i Kanada. Fil dr 1969 vid California institute of technology. Professor emeritus vid Queens university, Kingston Kanada.

Takaaki Kajita, född 1959 i Japan. Han blev fil.dr 1986 vid University of Tokyo, Japan. Han är chef för Institute for Cosmic Ray Research och professor vid University of Tokyo, Kashiwa, Japan.

Källa: nobelprize.org (TT)

Existensen av neutriner förslogs 1930 av österrikaren Wolfgang Pauli.

Partikeln ansågs så gåtfull att den kallades "poltergeist" till dess att den upptäcktes 1956.

På 1960-talet observerades att mängden neutriner som träffade jorden bara var en tredjedel av dem som teoretiskt skapades inuti solen. Frågan blev vart de övriga två tredjedelarna hade tagit vägen.

Neutriner finns i tre olika varianter: tau-, elektron- och myonneutrino.

Årets Nobelpristagare i fysik, Arthur McDonald och Takaaki Kajita, har visat att neutriner i atmosfären kan växla mellan dessa olika identiteter något som förklarade varför många av dem "försvann" på väg från solen. Detta innebär också att neutriner har en massa, något som går stick i stäv med "standardmodellen" av materiens minsta beståndsdelar.

Källa: Kungliga vetenskapsakademien

ANNONS