Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Prinsparet engagerar sig mot näthat

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har själv varit mål för näthat. Nu vill de hjälpa andra som också drabbats. – Vi har själva blivit utsatta på nätet. Det har blivit till en stark drivkraft att hjälpa andra som blir utsatta, säger Prins Carl Philip.

Hur ska föräldrar diskutera sociala medier med sina barn? Och hur motarbetar man näthat? Efter själv ha blivit utsatta är det nu frågor som Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vill lyfta.

– Jag tror att de flesta av oss har svårt att tänka oss ett liv utan internet. Där finns ju så enormt mycket positivt! Men som med allt finns det både ljusa och mörka sidor med nätet, säger Prins Philip under invigningen av podcasten "Jakten på klick". 

Kämpar mot näthat

Prinsparets stiftelse bildades förrförra året, i anslutning till deras bröllop, och har som mål att motverka mobbning i alla dess former - bland annat på nätet. Stiftelsens podcast vänder sig främst till föräldrar och premiäravsnittet gästas av prinsparet själva. 

– Vi har själva blivit utsatta på nätet. Det har blivit till en stark drivkraft att hjälpa andra som blir utsatta. Och det är just därför vi valt att jobba med detta i vår stiftelse, fortsätter Prins Philip.

LÄS MER: Så var kungafamiljens händelserika år

I augusti förra året lanserades Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelses hemsida, där paret även bloggar om initiativet. 

"Varje dag upplever barn runtom i Sverige mycket värre saker än det vi har upplevt. Pikarna, slagen och utanförskapet blir med tiden en ryggsäck som kan knäcka vilken stark rygg som helst.", skriver de i ett av inläggen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.