Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Prinsen: Självklart för mig att vara föräldraledig

Prins Daniel berättade om sin beundran för Victoria, föräldraledigheten och oron för flyktingbarn i en intervju med Aftonbladet. – Jag känner mig otroligt glad över att jag har gift mig med en så varm, klok och väldigt bra person, säger han.

Prins Daniels ovanliga resa, från ett liv med sport och lugna kvällar i Ockelbo till Nobelmiddagar, kändismingel och ett liv i offentlighet, har fascinerat många. Både han och prinsessan Victoria har blivit omåttligt populära och hyllas ofta i sociala medier för deras ödmjukhet och jordnära sätt. Men förutom bilder som hovet lägger ut och officiella framträdanden, är det sällan allmänheten får inblick i prinsens liv. 

Nu ställde han dock upp på en intervju med Aftonbladet för att prata om Generation Pep, som han drog igång tillsammans med prinsessan Victoria – ett program som har som syfte att få folk att röra på sig mer. Han berättar om satsningen men öppnar upp även om andra ämnen. 

Läs också: Vad fick prins Daniel på högskoleprovet?

Flyktingsituationen har påverkat prinsen

Flyktingsituationen och möten med ensamkommande barn verkar vara något som har gjort starkt intryck på prinsen. Han minns en pojke som berättade att han hade kommit till Sverige helt själv och att han inte hade någon familj. Det, säger prinsen, är något som påverkat honom för alltid. 

Han tror att en av utmaningarna för integrationen är att vi i Sverige är för dåliga på att kommunicera med okända.

– Man skulle önska att vi valde att byta någon mening i hissen och vara lite mer intresserade. Det kan jag tycka är en brist, säger han. 

Läs också: Prins Daniel välkomnade nya svenskar

Stolt över barnen

Som i många tidigare intervjuer, berättar prins Daniel att han är stolt över sina barn. Han är den första manliga kungligheten som valde att vara föräldraledig men säger att det var självklart för honom.  Hans pappa var föräldraledig med både honom och hans syster redan på 70-talet. 

– Det var mycket latte (skratt). Nejdå, jag skojar bara. Jag dricker inte så mycket kaffe om jag ska vara ärlig. Då hade man ju i alla fall chansen att vara ute och få ihop sina 10 000 steg. 

Han kommer även att stanna hemma med prins Oscar. 

Victoria en "fantastisk mamma"

Under intervjuns gång passar han på att hylla Victoria.

– Jag känner mig otroligt glad över att jag har gift mig med en så varm, klok och väldigt bra person som dessutom är en fantastisk mamma. Som ger våra barn en otrolig trygghet och bra möjligheter. Det är mycket lättare att växa upp med två varma föräldrar som lägger ner mycket tid och energi och kärlek på sina barn än att växa upp i en miljö där det är kallt och inte finns något engagemang, säger han. 

På frågan om Victoria är i bättre form än honom svarar han: Ja, så klart. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.