Preventivmedelsapp godkänd – trots gravidrisk

Preventivmedelsappen Natural cycles kritiserades i vintras efter att 108 kvinnor hade blivit oönskat gravida. Men Läkemedelsverket godkänner nu appen efter sin granskning.

ANNONS
|

Ett tiotal av de oönskade graviditeterna kom från Västsverige.

Syftet med appen är att man ska kunna hålla koll på sin menstruationscykel och ha oskyddat sex vid de så kallade "säkra perioderna". Varje morgon ska användaren skriva in information om bland annat sin kroppstemperatur för att sedan få besked om det är säkert att ha samlag eller om det finns risk att bli gravid.

Även abortmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg rapporterade in ett antal liknande fall.

– Bara förra veckan ringde fem kvinnor hit och ville göra abort efter att ha använt appen, sa Camilla Sandell, sektionsledare på abortmottagningen, till GP den 22 januari.

ANNONS

LÄS MER: Kritiserad preventiv-app anmäld även från Göteborg

I början av året anmälde Södersjukhuset i Stockholm appen till Läkemedelsverket, efter att 37 kvinnor hade uppsökt abortkliniken efter att de använt företagets app som preventivmedel. Läkemedelsverket inledde då en utredning som nu avslutats efter att företaget förtydligat risken för oönskad graviditet, det rapporterar tidningen Dagens Medicin.

"Eftersom det är viktigt att en app som är ett preventivmedel används korrekt så ställde vi krav på att bruksanvisningen samt att risken för graviditet tydligt skulle framgå i appen. Detta har Natural cycles nu åtgärdat och därmed är vår granskning avslutad" säger Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS